Szczypiorek i cebula z dymki

  • Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Jadwiga Borowiak
  • Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2012
  • Liczba stron : 118
  • Oprawa i wymiary: miękka, 165 x 235 mm
  • ISBN: 978-83-7544-474-2
  • egz.
  • 21,00 zł
Wymagania klimatyczne i glebowe szczypioru i cebuli z dymki, metody uprawy, zabiegi pielęgnacyjne, zbiór, przechowywanie oraz przygotowanie do sprzedaży.
Celem tego opracowania jest przekazanie producentom najważniejszych informacji dotyczących uprawy szczypiorku i cebuli z dymki.  Omówione są w nim m.in. takie zagadnienia jak: wymagania klimatyczne i glebowe, metody uprawy, zabiegi pielęgnacyjne, zbiór, przechowywanie oraz przygotowanie do sprzedaży.

Spis treści

Wstęp  6

Szczypiorek 9

Opis botaniczny  10

Charakterystyka odmian  12

Wymagania klimatyczne i glebowe  13

Przygotowanie gleby i nawożenie  13

Nawożenie organiczne  14

Nawożenie mineralne  14

Wapnowanie gleby  17

Przedsiewna uprawa gleby 20

Metody uprawy 20

Uprawa z siewu  20

Uprawa z rozsady  24

Uprawa z podziału kępek  26

Zabiegi pielęgnacyjne 27

Zwalczanie chwastów  28

Spulchnianie gleby 28

Nawożenie pogłówne 29

Nawadnianie  29

Zbiór  30

Przyspieszanie zbioru  31

Pędzenie 31

Przechowywanie 34

Przygotowanie do sprzedaży 35

Cebula z dymki  37

Zalety i wady uprawy z dymki  38

Opis botaniczny  39

Wybór odmiany  41

Wymagania klimatyczne  44

Wymagania glebowe  45

Stanowisko w zmianowaniu 45

Przygotowanie gleby i nawożenie   46

Odczyn gleby  46

Nawożenie organiczne  47

Nawożenie mineralne  48

Uprawa roli  51

Produkcja dymki 52

Wymagania glebowe  52

Siew nasion 52

Zwalczanie chwastów  54

Zbiór dymki  55

Przechowywanie dymki  55

Zakup dymki  57

Sadzenie dymki  59

Termin sadzenia 59

Sposób sadzenia  60

Pielęgnacja rośli  62

Okrywanie zasiewów  62

Nawożenie pogłówne 63

Dokarmianie roślin 64

Stymulatory wzrostu w uprawie cebuli  66

Nawadnianie  67

Zwalczanie chwastów  69

Choroby cebuli i szczypiorku oraz ich zwalczanie  71

Choroby bakteryjne  73

Choroby grzybowe 77

Choroby wirusowe  88

Szkodniki cebuli i szczypiorku oraz ich zwalczanie 89

Zabiegi agrotechniczne utrudniające rozwój szkodników  89

Zbiór i dosuszanie  100

Termin zbioru 100

Przygotowanie plantacji do zbioru  103

Sposób zbioru i dosuszanie 104

Przechowywanie 107

Przygotowanie do sprzedaży 109

Literatura  115

Tytuł

Szczypiorek i cebula z dymki

Autor

Jadwiga Borowiak

Wydawca

Hortpress

Rok wydania

2012

Liczba stron

118

Wymiary

165 x 235 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-7544-474-2