Technologia produkcji kukurydzy
- Wydawnictwo: Wieś Jutra
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: pod red. Andrzeja Dubasa
- Wydawca, rok wydania: Wieś Jutra, 2004
- Liczba stron : 133
- Oprawa i wymiary: miękka, 175 x 240 mm
- ISBN: 83-09-01985-9
Jest to kompendium współczesnej wiedzy o podstawowych zasadach uprawy i wykorzystania kukurydzy. Wykorzystanie tej wiedzy umożliwi uzyskiwanie wysokich i ekonomicznie opłacalnych plonów. Poszczególne rozdziały zostały opracowane przez autorów o dużym dorobku naukowym i zawodowym oraz posiadających doświadczenie praktyczne w swoich specjalnościach związanych z produkcją kukurydzy w Polsce. Książkę szczególnie polecamy producentom kukurydzy. Wykorzystanie wiedzy zawartej w książce będzie sprzyjać uzyskiwaniu opłacalnej uprawy.
SPIS TREŚCI
I. Kierunki uprawy i wykorzystania kukurydzy w świecie i w Polsce
II. Wymagania środowiskowe kukurydzy i możliwości jej uprawy w Polsce
III. Dobór odmian kukurydzy w zależności od kierunków użytkowania
IV. Uprawa roli i siew kukurydzy
V. Potrzeby pokarmowe kukurydzy i zasady nawożenia
VI. Szkodniki i choroby kukurydzy oraz ich zwalczanie
VII. Łączne stosowanie agrochemikaliów w kukurydzy
VIII. Zwalczanie chwastów w kukurydzy
IX. Technologia produkcji kiszonki z całych roślin kukurydzy i jej wykorzystanie w żywieniu zwierząt
X. Zbiór, konserwacja i wykorzystanie ziarna kukurydzy w żywieniu zwierząt i przemyśle
XI. Technika w uprawie i zbiorze kukurydzy
XII. Ekonomiczne aspekty opłacalności produkcji kukurydzy na ziarno
Tytuł |
Technologia produkcji kukurydzy |
Autor |
pod red. Andrzeja Dubasa |
Wydawca |
Wieś Jutra |
Rok wydania |
2004 |
Liczba stron |
133 |
Wymiary |
175 x 240mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-09-01985-9 |