Technologia produkcji mieszanek paszowych
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: J. Grochowicz
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 1996
- Liczba stron : 389
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 83-09-01656-5
Spis treści
Część l. Surowce paszowe i ich właściwości
l. Charakterystyka przemysłu paszowego
1.1 Definicja przemysłu paszowego
1.2. Podstawowe technologie wytwarzania pasz, premiksów, superkoncentratów i koncentratów
Literatura
2. Ogólne wiadomości o surowcach i zasadach tworzenia mieszanek paszowych
2.1. Charakterystyka surowców i innych komponentów mieszanek paszowych
2.1.1. Ziarno zbóż
2.1.2. Nasiona roślin strączkowych
2.1.3. Produkty uboczne z przetwórstwa zbożowego
2.1.4. Śruty poekstrakcyjne z nasion roślin oleistych
2.1.5. Pasze pochodzenia zwierzęcego
2.1.6. Produkty przemysłu rolno-spożywczego
2.1.7. Tłuszcze zwierzęce i roślinne
2.1.8. Surowce mineralne
2.1.9. Syntetyczne składniki pasz
2.2. Ogólne zasady zestawiania surowców w mieszanki paszowe
2.3. Premiksy i mieszanki mineralne
Literatura
3. Właściwości fizyczne materiałów sypkich i ciekłych wykorzystywane w technice ich przetwarzania
3.1. Rola wilgotności surowców
3.2. Zespół geometrycznych cech materiałów sypkich
3.3. Właściwości aerodynamiczne materiałów sypkich
3.4. Charakterystyki masowe
3.5. Współczynniki tarcia
3.6. Właściwości wytrzymałościowe
3.7. Właściwości termofizyczne
3.8. Inne właściwości fizyczne sypkich surowców paszowych
3.9. Niektóre właściwości fizyczne ciekłych surowców paszowych
Literatura
4. Właściwości technologiczne surowców paszowych
4.1. Wpływ cech surowców na ich przydatność przemysłową
4.2. Właściwości technologiczne surowców paszowych
4.3. Wady surowców
Literatura
5. Metody uzdatniania surowców i mieszanek dla celów technologicznych i żywieniowych
5.1. Czynniki antyżywieniowe
5.2. Klasyfikacja metod w relacji z surowcami
Literatura
Część II. Maszyny i urządzenia do przemysłowej produkcji pasz
6. Maszyny i urządzenia do rozładunku i transportu surowców paszowych
6.1. Środki transportu zewnętrznego
6.2. Urządzenia do rozładunku surowców i załadunku wyrobów gotowych
6.3. Urządzenia do transportu wewnątrz wytwórni pasz
6.3.1. Klasyfikacja urządzeń do transportu wewnętrznego
6.3.2. Wózki ręczne i silnikowe
6.3.3. Przenośniki
6.3.4. Urządzenia do transportu pneumatycznego
6.3.5. Instalacje do transportu grawitacyjnego
Literatura
7. Separatory zanieczyszczeń
7.1. Separatory pneumatyczne
7.1.1. Zasady podziału materiałów ziarnistych w strumieniu powietrza
7.1.2. Przegląd budowy separatorów pneumatycznych
7.2. Przesicwacze
7.3. Czyszczalnie sitowo-pneumatyczne
7.4. Urządzenia do oddzielania zanieczyszczeń ferromagnetycznych
7.5. Oddzielacze kamieni
Literatura
8. Maszyny do obłuskiwania nasion i rozdrabniania surowców
8.1. Klasyfikacja obłuskiwaczy
8.2. Przegląd budowy obłuskiwaczy
8.3. Klasyfikacja operacji rozdrabniania
8.4. Rozdrabniacze udarowe
8.5. Rozdrabniacze walcowe
8.6. Rozdrabniacze tarczowe
8.7. Inne typy rozdrabniaczy
8.8. Zasady eksploatacji rozdrabniaczy
Literatura
9. Instalacje i urządzenia do dozowania i ważenia
9.1. Dozowniki i urządzenia dozujące
9.1.1. Dozowniki objętościowe
9.1.2. Dozowniki i instalacje dozujące wagowe
9.1.3. Mikrodozowniki
9.2. Urządzenia pomocnicze w liniach dozowania
Literatura
10. Mieszarki
10.1 Klasyfikacja mieszarek stosowanych w przemyśle paszowym
10.2. Mieszarki porcjowe
10.3. Mieszarki o działaniu ciągłym
10.4. Inne rodzaje mieszarek
10.5. Zasady użytkowania mieszarek
Literatura
11. Granulatory i urządzenia pomocnicze w liniach granulowania
11.1. Klasyfikacja urządzeń do ciśnieniowej aglomeracji pasz
11.2. Budowa i działanie granulatorów
11.2.1. Granulatory z matrycą pierścieniową
11.2.2. Granulatory z matrycą płaską
11.3. Inne rodzaje pras aglomerujących
11.4. Urządzenia i instalacje pomocnicze
11.5. Ogólne zasady eksploatacji maszyn w liniach granulowania pasz
Literatura
12. Ekstrudery i ekspandery
12.1. Zasady procesu ekstruzji i ekspandowania
12.2. Klasyfikacja ekstruderów
12.3. Czynniki warunkujące pracę ekstruderów i ekspanderów
12.4. Przegląd budowy ekstruderów i ekspanderów
12.4.1. Ekstrudery jednoślimakowe
12.4.2. Ekstrudery dwuślimakowe
12.4.3. Ekspandery
12.5. Linie technologiczne ekstruzji i ekspandowania
12.5.1. Urządzenia dodatkowe w linii ekstruzji
12.5.2. Linie produkcji pasz ekstrudowanych i ekspandowanych
Literatura
13. Urządzenia odpylające
13.1. Klasyfikacja i zasada działania urządzeń odpylających
13.2. Odpylacze
13.3. Instalacje odpylające
Literatura
Część III. Technologiczne podstawy produkcji mieszanek paszowych
14. Technologia rozładunku, przyjęcia i składowania surowców w wytwórniach pasz
14.1. Rozładunek i składowanie surowców sypkich
14.2. Odbiór i składowanie surowców ciekłych
Literatura
15. Technologia czyszczenia i sortowania surowców
15.1. Pojęcia podstawowe i definicje
15.2. Elementy ogólnej teorii rozdzielania materiałów sypkich
15.3. Technologia czyszczenia i sortowania
15.4. Ogólne zasady użytkowania maszyn i urządzeń czyszczących
Literatura
16. Technologia obłuskiwania i rozdrabniania surowców
16.1. Cele obłuskiwania
16.2. Czynniki wywierające wpływ na proces obłuskiwania
16.3. Technologia obłuskiwania niektórych gatunków nasion
16.4. Cele rozdrabniania
16.5. Rodzaje operacji rozdrabniania
16.6. Teoretyczne podstawy operacji rozdrabniania
16.7. Czynniki wywierające wpływ na operacje rozdrabniania
16.8. Warunki rozdrabniania surowców rozdrabniaczami bijakowymi
16.9. Ogólne zasady rozdrabniania surowców w wytwórniach pasz
Literatura
17. Technologia dozowania i mieszania surowców paszowych
17.1. Metody dozowania
17.2. Mieszanie surowców paszowych
Literatura
18. Dodawanie komponentów ciekłych do przemysłowych mieszanek paszowych
18.1. Melasowanie
18.2. Natłuszczanie
18.3. Dodawanie innych surowców ciekłych
Literatura
19. Technologia produkcji pasz aglomerowanych
19.1. Rodzaje pasz aglomerowanych
19.2. Cele granulowania
19.3. Przebieg procesu produkcji granulatu
19.4. Wpływ różnych czynników na procesy aglomerowania materiałów sypkich
19.5. Wpływ warunków obróbki granulatu na jego jakość
19.6. Linie technologiczne produkcji pasz granulowanych, brykietowanych, ekspandowanych i ekstrudowanych
Literatura
20. Technologia workowania, składowania i ekspedycji wyrobów gotowych
20.1. Obrót paszami workowanymi
20.2. Obrót paszami luzem
Literatura
21. Technologia odpylania w wytwórniach pasz
21.1. Przyczyny i miejsca powstawania zapylenia w zakładach paszowych
21.2. Pyły paszowe, ich właściwości fizyczne i zakres szkodliwości
21.3. Zasady i warunki aspiracji maszyn i urządzeń
21.4. Warunki osadzania pyłów w cyklonach i na filtrach odpylaczy tkaninowych
21.5. Ogólne zasady eksploatacji instalacji odpylających
Literatura
22. Przegląd technologicznych schematów wytwórni i mieszalni pasz
22.1. Wytwórnie mieszanek paszowych
22.2. Mieszalnie pasz
Literatura
23. Metody badań laboratoryjnych oraz oceny jakości surowców i mieszanek paszowych
23.1. Czynniki wpływające na jakość surowców i mieszanek paszowych
23.2. Rodzaje wad surowców i mieszanek paszowych
23.3. Technika i organizacja kontroli jakości surowców i mieszanek paszowych
23.4. Metody oceny pasz
23.5. Podstawowe wyposażenie laboratorium zakładowego
Literatura
Tytuł |
Technologia produkcji mieszanek paszowych |
Autor |
J. Grochowicz |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
1996 |
Liczba stron |
389 |
Wymiary |
170x240mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-09-01656-5 |