Technologia wędzenia żywności
- Wydawnictwo: PWRiL
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: pod red. Edwarda Kołakowskiego
- Wydawca, rok wydania: PWRiL, 2012
- Liczba stron : 426
- Oprawa i wymiary: miękka, 155 x 230 mm
- ISBN: 978-83-09-01090-6
- egz.
- 45,00 zł
Kompendium wiedzy o technologii wędzenia żywności, technologia wędzenia wskazówki dotyczące poszczególnych etapów wędzenia.
Książka stanowi kompendium wiedzy o technologii wędzenia żywności. Omówiono w niej technologię wędzenia najważniejszych grup produktów żywnościowych, sposoby otrzymywania dymu wędzarniczego i preparatów wędzarniczych, a także wpływ wędzenia na wartość odżywczą i zdrowotną żywności. Oprócz zagadnień teoretycznych podano w niej wskazówki dotyczące poszczególnych operacji i zabiegów występujących w procesie wędzenia. Przyjęcie formy podręcznikowej, z elementami monografii sprawia, że książka jest użytecznym materiałem dla studentów, magistrantów i doktorantów technologii żywności i żywienia człowieka, jak również dla pracowników inżynieryjno-technicznych przemysłu spożywczego. Może być też źródłem wiedzy dla studentów kierunków pokrewnych, takich jak towaroznawstwo i dietetyka, słuchaczy studiów podyplomowych z zakresu nauk o żywności i żywienia oraz dla uczniów techników przemysłu spożywczego.
Książka wypełnia istniejącą na polskim rynku księgarskim lukę, gdyż poprzedni podręcznik z tej dziedziny (Chemiczne i fizykochemiczne podstawy procesu wędzenia prof. W. I. Kurki) został wydany w 1960 r. Od tego czasu, zarówno w technice analitycznej składników dymu, jak również konstrukcji urządzeń wędzarniczych i technologii wędzenia zaszły istotne zmiany.
W treści:
1. Rys historyczny, pojęcie i specyfika wędzenia 15
2. Wytwarzanie i charakterystyka dymu wędzarniczego 29
3. Urządzenia wędzarnicze 73
4. Technologia wędzenia żywności 107
5. Preparaty dymu wędzarniczego 137
6. Surowce pomocnicze stosowane w wędzeniu żywności 167
7. Materiały pomocnicze stosowane w wędzeniu żywności 211
8. Technologia wędzenia ryb 231
9. Wędzenie mięsa i przetworów mięsnych 309
10. Technologia serów 339
11. Wpływ wędzenia na wartość zdrowotną i odżywczą żywności 381
Tytuł |
Technologia wędzenia żywności |
Autor |
pod red. Edwarda Kołakowskiego |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2012 |
Liczba stron |
426 |
Wymiary |
155 x 230 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-09-01090-6 |