Technologia żywności i żywienia
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego
-
Dostępność:
Towar chwilowo niedostępny
- Autor: red. Marek Zin
- Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2014
- Liczba stron : 402
- Oprawa i wymiary: miękka, 160 x 230 mm
- ISBN: 978-83-7996-051-4
Podręcznik dla studentów wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawstwo żywności czy przetwórstwo żywności
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka oraz pokrewnych specjalności, takich jak towaroznawstwo żywności czy przetwórstwo żywności. Ponadto może być wykorzystywany przez słuchaczy tych kierunków nauczania, których program zawiera przedmioty związane z żywieniem człowieka (higiena żywności, dietetyka, bezpieczeństwo żywności).
Treści teoretyczne i praktyczne zawarte w tym podręczniku obejmują sposoby pozyskiwania najważniejszych surowców i produktów spożywczych w naszym kraju i ich znaczenie w diecie. Publikacja uzupełnia również wiedzę z zakresu właściwości fizykochemicznych oraz podstawowego składu żywności i ich przemian podczas różnych procesów technologicznych.
Technologia żywności jest nauką bardzo obszerną i musi być ciągle pogłębiana oraz poszerzana, więc wymaga nie tylko znajomości chemii organicznej czy podstaw biochemii, ale również powinna być uzupełniana o najnowsze doniesienia naukowe z zakresu różnych procesów technologicznych.
W związku z tym, opracowanie niniejsze może być pomocne także dla osób zatrudnionych w różnych gałęziach przemysłu spożywczego i jednostkach związanych z dystrybucją oraz kontrolą jakości produktów spożywczych (SANEPID, IJHARS).
W treści:
1. Związki chemiczne produktów spożywczych 11
1.1. Białka 12
1.2. Tłuszcze 20
1.3. Cukrowce 29
1.4. Witaminy 33
1.5. Składniki mineralne 44
1.6. Woda 52
2. Dodatki do produktów spożywczych 57
3. Przemiany w produktach spożywczych 74
4. Zboża 91
5. Produkty zbożowe 99
6. Pieczywo 109
7. Owoce 102
8. Warzywa 136
9. Produkty owocowe i warzywne 150
10. Cukier 155
11. Miód 159
12. Produkty cukiernicze 177
13. Czekolada 185
14. Wyroby przemysłu fermentacyjnego 190
15. Mięso i produkty mięsne 210
16. Ryby i produkty rybne 310
17. Mleko i produkty mleczne 331
18. Jaja i produkty jajczarskie 350
19. Tłuszcze jadalne 367
20. Kawa 390
21. Herbata 395