Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego

  • Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Flaczyk Ewa, Górecka Danuta, Korczak Józef (red.)
  • Wydawca, rok wydania: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2011, wydanie drugie
  • Liczba stron : 330
  • Oprawa i wymiary: miękka, 175 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-7160-643-4
  • egz.
  • 49,90 zł

Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego dotyczy surowców i przetworów pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów jadalnych.

„Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego” jest nowoczesnym i unikalnym podręcznikiem dotyczącym surowców i przetworów pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów jadalnych. Szczególną uwagę autorzy zwrócili na wymagania dotyczące wskaźników jakości żywności pochodzenia zwierzęcego oraz na ich wartość odżywczą, dietetyczną i bioaktywną.

Podręcznik zawiera krótki opis procesu technologicznego oraz charakterystykę towaroznawczą następujących grup surowców i przetworów: mleko i koncentraty mleczne, mleczne napoje fermentowane, sery, desery mrożone, tłuszcze, mięso, wędliny, ryby i owoce morza, drób i przetwory drobiowe, jaja i przetwory mleczarskie.

Książka jest przeznaczona dla studentów technologii żywności i żywienia człowieka, dietetyki, towaroznawstwa, zarządzania jakością żywności i ekonomiki gospodarki żywnościowej. Może być także wielce przydatna producentom żywności oraz osobom zajmującym się zarówno dystrybucją, jak i kontrolą jakości wytworzonej żywności.

 

W treści:

1. Jakość żywności, systemy zarządzania jakością i klasyfikacja żywności

2. Analiza sensoryczna w ocenie jakości produktów spożywczych

3. Mleko

4. Mleko spożywcze i koncentraty mleczne

5. Mleczne napoje fermentowane

6. Sery

7. Desery mrożone

8. Tłuszcze jadalne

9. Mięso

10. Wędliny

11. Ryby i „owoce morza”

12. Mięso drobiowe i jego przetwory

13. Jaja spożywcze i przetwory jajowe

Tytuł

Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego

Autor

Flaczyk Ewa, Górecka Danuta, Korczak Józef (red.)

Wydawca

Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Rok wydania

2011, wydanie drugie uzupełnione i poprawione

Liczba stron

330

Wymiary

175 x 240 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-7160-643-4