Uprawa kukurydzy na kiszonkę z całych roślin
- Wydawnictwo: IUNG
-
Dostępność:
Towar chwilowo niedostępny
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Puławy, 2015
- Liczba stron : 82
- Oprawa i wymiary: miękka, 170 x 240 mm
- ISBN: 978-83-7562-183-9
Zielonka z kukurydzy jest głównym surowcem do sporządzania kiszonki, która stanowi główną bazę paszową w gospodarstwach specjalizujących się w chowie zwierząt przeżuwaczy.
Od roku 2000 notowany jest silny wzrost powierzchni uprawy kukurydzy kiszonkowej oraz coraz większe zainteresowanie rolników uprawą tego cennego gatunku pastewnego.
Zielonka z kukurydzy jest głównym surowcem do sporządzania kiszonki, która stanowi główną bazę paszową w gospodarstwach specjalizujących się w chowie zwierząt przeżuwaczy. Jeszcze większe znaczenie ma ona w rejonach o małym udziale trwałych użytków zielonych lub rejonach o intensywnej produkcji mleka i dużej obsadzie bydła. Kiszonka, jak i zielonka kukurydzy nie są przedmiotem obrotu rynkowego (pomijając okazjonalną wymianę międzysąsiedzką). Kiszonka z kukurydzy jest doskonałą paszą dla krów mlecznych, opasów i owiec. Jej wartość pokarmowa przedstawiona została w rozdziale „Wykorzystanie kiszonki z kukurydzy w żywieniu zwierząt".
W perspektywie rozwoju polskiego rolnictwa można przypuszczać, że areał kukurydzy uprawianej na kiszonkę z całych roślin ulegnie zwiększeniu, a tym samym ulegnie udział kiszonki z kukurydzy w bilansie pasz konserwowanych i osiągnie poziom jaki obecnie notowany jest w innych krajach europejskich. Można tak prognozować na podstawie następujących przesłanek:
- zwiększenia pogłowia bydła (opasy, krowy mleczne) wskutek opłacalności produkcji i przewidywanego dalszego jej wzrostu,
- zmiany modelu żywienia przeżuwaczy - wyeliminowanie kiszonek z liści buraczanych, a zwłaszcza ze względu na potrzeby żywieniowe zwierząt w systemie ujednolicenia zalecanej diety TMR (Total Mixed Kation),
- intensyfikację hodowli zwierząt - żywienia oparte tylko o pasze przetworzone (kiszonki, mieszanki przemysłowe) w miejsce żywienia pastwiskowego,
- korzystne dla kukurydzy zmiany klimatyczne w Polsce (szerzej o tym w rozdziale
Niniejsze opracowanie nie jest jedynie aktualizacją poprzednio wydawanych przez IUNG instrukcji. W obecnej wersji staraliśmy się położyć nacisk na praktyczne aspekty uprawy kukurydzy na kiszonkę, aby dostarczyć producentom wszystkich niezbędnych informacji pomocnych w uzyskaniu wysokiego poziomu plonu o dobrej jakości paszowej, a także wskazać możliwości ograniczenia kosztów uprawy. Wykorzystywaliśmy najnowsze wyniki badań naukowych prowadzonych zarówno w IUNG-PIB, jak i w innych ośrodkach. Dla większej przejrzystości tekstu zrezygnowaliśmy z niektórych mniej przydatnych informacji, które były zamieszczane w poprzednich wydaniach.
Spis treści
Wstęp
Rejonizacja uprawy kukurydzy na kiszonkę
Dobór odmian
Wymagania siedliskowe
Wymagania glebowe i miejsce w płodozmianie
Uprawa roli
Jesienna uprawa roli
Wiosenna uprawa roli
Nawożenie
Wpływ azotu na wysokość i jakość plonu
Wpływ fosforu na wysokość i jakość plonu
Wpływ potasu na wysokość i jakość plonu
Wpływ magnezu na wysokość i jakość plonu
Wpływ żelaza na wysokość i jakość plonu
Pobieranie składników pokarmowych
Wapnowanie
Nawożenie fosforem, potasem i magnezem
Nawożenie azotem
Stosowanie nawozów naturalnych pod kukurydzę
Siew
Termin siewu
Głębokość siewu
Obsada roślin
Ochrona zasiewów
Ochrona przed chwastami
Wrażliwość odmian kukurydzy na oddziaływanie herbicydów.. Ochrona przed chorobami
Ochrona przed szkodnikami
Zbiór
Termin zbioru
Technika zbioru
Maszyny
Produkcja kiszonki
Sporządzanie i przechowywanie kiszonki
Wykorzystanie kiszonki z kukurydzy w żywieniu zwierząt.
System tradycyjny żywienia krów
System nowoczesnego żywienia krów pełnoskładnikową dawką pokarmową (tmr)
Ekonomika uprawy kukurydzy na kiszonkę
Literatura