Uprawa maliny i jeżyny

  • Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: Jan Danek
  • Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2013
  • Liczba stron : 102
  • Oprawa i wymiary: miękka, 145 x 205 mm
  • ISBN: 978-83-61574-46-0

Książka pomocna przy rozpoczyczaniu uprawy maliny i jeżyny. Opisano gatunki maliny, charakterystykę odmian, zakładanie plantacji maliny, pielęgnowanie roślin

Do uprawy maliny zachęca producentów zapotrzebowanie na owoce deserowe i do przetwórstwa, duża niezawodność uprawy, a także szybkie wejście roślin w okres owocowania, np. wiosenne sadzenie maliny owocującej na tegorocznych pędach pozwala na uzyskanie owoców jesienią tego samego roku. Warto jednak pamiętać, że błędy popełnione podczas przygotowania gleby, zakładania plantacji czy pielęgnowania roślin wpływają na zmniejszenie plonów oraz obniżenie jakości owoców bardziej niż u wielu innych gatunków roślin sadowniczych.

Publikacja przeznaczona dla producentów maliny bądź jeżyny zainteresowanych nowoczesną uprawą tych gatunków. Jest to już drugie wydanie książki, które zostało zaktualizowane. Znalazły się w nim nowe odmiany maliny i jeżyny wchodzące do nasadzeń produkcyjnych, przystosowane do warunków klimatycznych Polski, plenne, odporne na szkodniki i choroby, których owoce spełniają oczekiwania zarówno producentów, jak i klientów. W treści książki nie zabrakło informacji na temat nowych technologii uprawy, tj. uprawy sterowanej i pod osłonami. Producentów malin zainteresować może również mechaniczny zbiór owoców.

Maliny należą do owoców o wszechstronnym zastosowaniu. Poza walorami odżywczymi i dietetycznymi wykazują także właściwości lecznicze. W medycynie ludowej owoców maliny używano od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w nich kwasu elagowego.

Malina wykazuje dużą wrażliwość na czynniki atmosferyczne, glebowe i chorobotwórcze. Poznanie wymagań środowiskowych maliny oraz właściwych metod jej uprawy, a także znajomość odmian jest warunkiem uzyskania powodzenia w produkcji owoców. Do osiągnięcia tego celu mogą być pomocne informacje zawarte w niniejszej książce.

Spis treści

MALINA 7

WSTĘP 7

ZNACZENIE GOSPODARCZE, DIETETYCZNEl ZDROWOTNE MALINY 7

GATUNKI l FORMY MALINY 9

DOBÓR l CHARAKTERYSTYKA ODMIAN 11

ROZMNAŻANIE MALINY 32

Polowa produkcja sadzonek z odrostów korzeniowych 32

Kultury tkankowe i odcinki korzeniowe 41

WARUNKI EKONOMICZNE, KLIMATYCZNE l GLEBOWE 41

Założenia ekonomiczne 41

ZAKŁADANIE PLANTACJI 44

Przygotowanie gleby 45

Materiał szkółkarski 46

Sadzenie roślin 47

PIELĘGNOWANIE ROŚLIN 48

Cięcie krzewów 48

Formowanie szpaleru 51

Nawadnianie 55

Uprawa gleby 56

Zapylanie kwiatów 59

Ochrona przed chorobami i szkodnikami  60

ZBIÓR l PRZYGOTOWANIE OWOCÓW DO SPRZEDAŻY  70

STEROWANA UPRAWA MALINY 74

UPRAWA MALINY POD OSŁONAMI 76

Osłony płaskie 76

Osłony dachowe 78

Tunele foliowe 80

HODOWLA ODMIAN MALINY W POLSCE 82

JEŻYNA

WSTĘP 87

ZNACZENIE GOSPODARCZE, DIETETYCZNEl ZDROWOTNE JEŻYNY 87

GATUNKI IFORMYJEŻYNY 88

DOBÓR l CHARAKTERYSTYKA ODMIAN 89

ROZMNAŻANIE JEŻYNY 97

WARUNKI EKONOMICZNE, KLIMATYCZNE l GLEBOWE  97

Założenia ekonomiczne 97

Klimat 98

Stanowisko 99

ZAKŁADANIE PLANTACJI 99

Przygotowanie gleby 99

Materiał szkółkarski 99

Sadzenie roślin  99

PIELĘGNOWANIE ROŚLIN 100

Cięcie i formowanie krzewów 100

Uprawa gleby  101

Nawożenie i nawadnianie 101

Ochrona przed chorobami i szkodnikami  102

ZBIÓR OWOCÓW 102

Tytuł

Uprawa maliny i jeżyny

Autor

Jan Danek

Wydawca

Hortpress

Rok wydania

2013

Liczba stron

102

Wymiary

145 x 205 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-61574-46-0