Uprawa marchwi
- Wydawnictwo: Plantpress
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
W ostatnich latach obserwuje się wzrost zapotrzebowania na to warzywo, zwłaszcza ze strony przemysłu przetwórczego, a także na eksport. Przy opracowaniu tej książki autorzy starali się uwzględnić zwłaszcza te wyniki badań, które w praktyce mogą istotnie przyczynić się do uzyskania dużych plonów o bardzo dużej wartości handlowej i biologicznej.
Tytuł |
Uprawa marchwi |
Autor |
W. Sady, J. Robak, K. Wiech |
Wydawca |
Plantpress |
Rok wydania |
2000 |
Liczba stron |
66 |
Wymiary |
150x210mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
83-85982-34-5 |
Marchew uprawiana jest w naszym kraju powszechnie i w dużych ilościach. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zapotrzebowania na to warzywo, zwłaszcza ze strony przemysłu przetwórczego, a także na eksport. Stawiane są jednak przy tym bardzo duże wymagania co do cech fizycznych oraz wartości odżywczej i biologicznej tego surowca. Aby im sprostać należy stosować nowoczesne technologie uprawy, wykorzystujące przy tym najnowsze osiągnięcia wielu dziedzin nauki. Przy opracowaniu tej książki autorzy starali się uwzględnić zwłaszcza te wyniki badań, które w praktyce mogą istotnie przyczynić się do uzyskania dużych plonów o bardzo dużej wartości handlowej i biologicznej.
Przygotowując tę książkę wykorzystałem między innymi wyniki badań finansowanych przez Alima-Gerber SA, prowadzonych u plantatorów uprawiających marchew na potrzeby tej firmy, za co serdecznie dziękuję Zarządowi Alima-Gerber, pracownikom Działu Zaopatrzenia tej firmy i plantatorom.
Włodzimierz Sady
SPIS TREŚCI
Przedmowa ..........................5
Wstęp ................................ 7
Wartość biologiczna ...................... 8
Opis botaniczny ......................... 9
Charakterystyka odmian ................... 11
Wymagania klimatyczne .................... 18
Wymagania glebowe ...................... 19
Stanowisko w zmianowaniu ................. 20
Uprawa roli ............................ 21
Nawożenie ............................. 22
Metody uprawy ......................... 29
Termin i technika siewu .................... 32
Zabiegi pielęgnacyjne ..................... 34
Zbiór, przygotowanie do sprzedaży ........... 35
Przechowywanie ......................... 39
Ochrona marchwi ........................ 43
Zwalczanie chwastów ................. 43
Ochrona przed chorobami .............. 48
Ochrona przed szkodnikami ............. 56
Literatura .............................. 66
Ogłoszenia i reklamy ...................... 67