Uprawa pomidora w polu
- Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Janina Gajc-Wolska
- Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2015
- Liczba stron : 96
- Oprawa i wymiary: miękka, 175 x 240 mm
- ISBN: 978-83-61574-39-2
Informacje na temat doboru odmian pomidora do uprawy polowej oraz szczegółową ich charakterystykę z ilustracjami.
Publikacja zawiera informacje na temat doboru odmian pomidora do uprawy polowej oraz szczegółową ich charakterystykę z ilustracjami. Autorka porusza w książce zagadnienia dotyczące wymagań klimatyczno-glebowych i nawozowych roślin pomidora oraz opisuje metody ich uprawy i pielęgnacji, jak również podaje zalecenia dotyczące ochrony przed najgroźniejszymi chorobami i szkodnikami pojawiającymi się na plantacjach tego gatunku. Ponadto w książce uwzględniono wymagania i normy odnośnie jakości rozbiorczej owoców pomidora przeznaczonych do dystrybucji.
Pochodzenie i opis botaniczny
Wartość odżywcza
Znaczenie gospodarcze
Dobór odmian
Wymagania klimatyczne i glebowe
Temperatura
Nasłonecznienie
Wilgotność
Gleba
Stanowisko w zmianowaniu
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe
Makroelementy
Mikroelementy
Wapnowanie
Nawożenie organiczne
Nawożenie mineralne
Biostymulatory
Przygotowanie i uprawa gleby
Metody uprawy
Uprawa z siewu nasion wprost w pole
Uprawa z rozsady
Podłoża do produkcji rozsady
Siew nasion
Hartowanie rozsady
Sadzenie roślin w pole
Zabiegi pielęgnacyjne
Zwalczanie chwastów
Ściółkowanie gleby
Cięcie roślin
Hormonizacja i zapylanie kwiatów
Nawadnianie
Nawożenie pogłówne
Ochrona przed przymrozkami
Choroby, szkodniki - charakterystyka i zwalczanie
Zabiegi profilaktyczne
Choroby abiotyczne
Choroby biotyczne
Wirusowe
Bakteryjne
Grzybowe
Szkodniki
Zbiór i przechowywanie owoców
Wymagania jakościowe i przygotowanie owoców do sprzedaży
Charakterystyka wybranych odmian
Odmiany samokończące
Odmiany wysokorosnące - do uprawy przy podporach