Uprawa pomidora w polu

  • Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
  • Dostępność: Nakład wyczerpany
  • Autor: Janina Gajc-Wolska
  • Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2015
  • Liczba stron : 96
  • Oprawa i wymiary: miękka, 175 x 240 mm
  • ISBN: 978-83-61574-39-2

Informacje na temat doboru odmian pomidora do uprawy polowej oraz szczegółową ich charakterystykę z ilustracjami.

Publikacja zawiera informacje na temat doboru odmian pomidora do uprawy polowej oraz szczegółową ich charakterystykę z ilustracjami. Autorka porusza w książce zagadnienia dotyczące wymagań klimatyczno-glebowych i nawozowych roślin pomidora oraz opisuje metody ich uprawy i pielęgnacji, jak również podaje zalecenia dotyczące ochrony przed najgroźniejszymi chorobami i szkodnikami pojawiającymi się na plantacjach tego gatunku. Ponadto w książce uwzględniono wymagania i normy odnośnie jakości rozbiorczej owoców pomidora przeznaczonych do dystrybucji.

 

Pochodzenie i opis botaniczny

Wartość odżywcza

Znaczenie gospodarcze

Dobór odmian

Wymagania klimatyczne i glebowe

Temperatura

Nasłonecznienie

Wilgotność

Gleba

Stanowisko w zmianowaniu

Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe

Makroelementy

Mikroelementy

Wapnowanie

Nawożenie organiczne

Nawożenie mineralne

Biostymulatory

Przygotowanie i uprawa gleby

Metody uprawy

Uprawa z siewu nasion wprost w pole

Uprawa z rozsady

Podłoża do produkcji rozsady

Siew nasion

Hartowanie rozsady

Sadzenie roślin w pole

Zabiegi pielęgnacyjne

Zwalczanie chwastów

Ściółkowanie gleby

Cięcie roślin

Hormonizacja i zapylanie kwiatów

Nawadnianie

Nawożenie pogłówne

Ochrona przed przymrozkami

Choroby, szkodniki - charakterystyka i zwalczanie

Zabiegi profilaktyczne

Choroby abiotyczne

Choroby biotyczne

Wirusowe

Bakteryjne

Grzybowe

Szkodniki

Zbiór i przechowywanie owoców

Wymagania jakościowe i przygotowanie owoców do sprzedaży

Charakterystyka wybranych odmian

Odmiany samokończące

Odmiany wysokorosnące - do uprawy przy podporach