Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych
- Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
-
Dostępność:
Nakład wyczerpany
- Autor: Maria Wysocka-Owczarek
- Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2010
- Liczba stron : 364
- Oprawa i wymiary: miękka, 175 x 240 mm
- ISBN: 978-83-61574-44-6
Książka o nowoczesnej uprawie pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych, produkcji pod osłonami, przygotowaniu rozsady, wyposażeniu obiektów do uprawy do uprawy pomidorów.
Książka o nowoczesnej uprawie pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych. W publikacji omówione zostaną następujące zagadnienia: warunki i możliwości produkcji pod osłonami, sterowanie wzrostem roślin, prawidłowy wybór i przygotowanie rozsady, szczepienie rozsady oraz podłoża i ich przygotowanie. Ponadto: przygotowanie i wyposażenie obiektów do uprawy, uprawa w podłożach organicznych, w tunelach, bezglebowa, w wełnie mineralnej oraz opis najnowszych metod uprawy bezglebowej, wymagania pokarmowe i nawożenie roślin, zabiegi pielęgnacyjne, fitomonitoring, przyczyny, objawy i zapobieganie nieprawidłowościom wzrostu oraz zbiór pomidorów, przechowywanie i przygotowanie do sprzedaży.
W treści:
Warunki i możliwości nowoczesnej produkcji pomidorów
Środowisko a wzrost i rozwój roślin
Utrzymanie warunków klimatycznych
Sterowanie wzrostem i rozwojem roślin
Prawidłowy wybór odmian
Przygotowanie rozsady
Szczepienie rozsady
Nowe metody produkcji rozsady
Podłoża organiczne i ich przygotowanie
Podłoża inertne (mineralne oraz syntetyczne)
Przygotowanie i wyposażenie obiektów do uprawy
Uprawa w podłożach organicznych
Uprawa w ograniczonej objętości podłoża organicznego
Uprawa w tunelach
Uprawa bezglebowa
Uprawa w wełnie mineralnej
Nowe metody uprawy bezglebowej
Okresy uprawy
Nawadnianie
Uwagi ogólne w zakresie wymagań pokarmowych i nawożenia
Warunki prawidłowego odżywiania
Kwitnienie i zawiązywanie owoców
Inne zabiegi pielęgnacyjne
Prawidłowy wzrost i rozwój roślin-fitomonitoring
Ocena warunków uprawowych – monitoring
Kontrola parametrów podłoża
Nieprawidłowy wzrost i rozwoju
Zbiór i przygotowanie owoców do sprzedaży
Przechowywanie owoców