Wielkie oszustwo na talerzu. Fakty i mity przemysłu spożywczego

  • Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
  • Dostępność: Wysyłka w 24 godziny
  • Autor: Massimo Pandiani
  • Wydawca, rok wydania: Edra, 2019
  • Liczba stron : 180
  • Oprawa i wymiary: miękka, 130 x 210 mm
  • ISBN: 978-83-66067-07-3
  • egz.
  • 30,90 zł

„Dieta wraz z odpowiednią suplementacją żywieniową staje się bardzo ważnym czynnikiem służącym profilaktyce i leczeniu wielu problemów człowieka. Żywność musi być łatwo przetwarzana na energię, bez magazynowania jej w postaci tłuszczów. Dzięki temu twierdzeniu zaczynamy rozumieć, że również przyrost masy ciała nie jest konsekwencją grzeszków kalorycznych (to bardzo rzadkie przypadki), ale mimowolnych błędów dietetycznych będących następstwem braku wiedzy na temat własnych predyspozycji genetycznych i cech metabolicznych. Kalorie są w rzeczywistości najmniej istotnymi elementami analizy żywienia. Znacznie ważniejsze jest poznanie cech biochemicznych produktu spożywczego i wiedza o tym, czy są one korzystne, czy szkodliwe dla naszego organizmu”.

Z Podsumowania

 

 

DZIĘKI LEKTURZE TEJ KSIĄŻKI DOWIESZ SIĘ:

  • Co warto jeść, aby zachować zdrowie?
  • Czy można, nie szkodząc sobie, używać substytutów cukru, np. aspartamu?
  • Czy przemysł może przejąć kontrolę nad rzetelnymi badaniami naukowymi?
  • Czy uprawy GMO są bezpieczne?
  • Czy powszechnie stosowane herbicydy uznawane przez producentów za biodegradowalne i ekologiczne rzeczywiście pozostawiają nieskażoną ziemię?
  • Czy chlor i jego pochodne zawarte w wodzie pitnej mogą przyczynić się do wzrostu zachorowań ?
  • Czy warto pytać pszczelarza przed zakupem miodu o to, czego używa do karmienia pszczół w zimie?

Spis treści

Rozdział 1 – Wstęp

Przemysł niszczy wiarygodną wiedzę

Opublikowano setki badań wygenerowanych przez komputer

Prawda o preparacie Roundup

Związek między Roundupem a autyzmem

Gdy żywność staje się trucizną

Mit bezpiecznych pestycydów

Mit procesu degradacji

Mit niskiej wydajności upraw biologicznych

Rozdział 2 – Nowoczesne żywienie

Cukry

Fruktoza

Aspartam

Neotam

Syrop z agawy

Cukry alkoholowe

Sukraloza

Bezpieczne rozwiązania

Tłuszcze, czyli lipidy

Kwasy tłuszczowe trans

Tłuszcze nasycone

„Złe” oleje

„Dobre” oleje

Żywność bogata w „dobre” tłuszcze

Dodatki do żywności i konserwanty

„Parszywa dwunastka”

Substancje pochodzące ze środowiska obecne w żywności

Tworzywa sztuczne

PFOA i teflon

Metale toksyczne

Akrylamid

Soja

Rozdział 3 – Jak się odżywiać, aby być zdrowym

W jaki sposób odżywiali się „łowcy-zbieracze”?

Niższa ilościowa zawartość wapnia

Wyższa ilościowa zawartość cholesterolu

Wyższa ilościowa zawartość białka

Ketoza

Wegetarianizm

Co to jest monokultura?

Mity i brak równowagi w wegetarianizmie

Dobrej jakości surowe produkty spożywcze korzystne dla zdrowia

Fermentowane produkty spożywcze

Rozdział 4 – Klasyfikacja produktów spożywczych

Produkty kwaśne i zasadowe – organizm powinien być lekko zasadowy

Co decyduje o kwasowości/zasadowości produktów spożywczych?

Indeks glikemiczny

Zespół metaboliczny

Pro- i przeciwzapalne produkty spożywcze

Najlepsze przeciwzapalne produkty spożywcze

Wykaz prozapalnych i przeciwzapalnych produktów spożywczych

Przyprawy i zioła

Rozdział 5 – Program żywienia dla zachowania zdrowia

Węglowodany

„Złe” węglowodany

„Dobre” węglowodany

Tłuszcze

„Dobre” tłuszcze

Białka

Napoje

Zagrożenia związane z chlorem: produkty procesu dezynfekcji (DBP)