Wielkie oszustwo na talerzu. Fakty i mity przemysłu spożywczego
- Wydawnictwo: Edra Urban & Partner
-
Dostępność:
Wysyłka w 24 godziny
- Autor: Massimo Pandiani
- Wydawca, rok wydania: Edra, 2019
- Liczba stron : 180
- Oprawa i wymiary: miękka, 130 x 210 mm
- ISBN: 978-83-66067-07-3
- egz.
- 30,90 zł
„Dieta wraz z odpowiednią suplementacją żywieniową staje się bardzo ważnym czynnikiem służącym profilaktyce i leczeniu wielu problemów człowieka. Żywność musi być łatwo przetwarzana na energię, bez magazynowania jej w postaci tłuszczów. Dzięki temu twierdzeniu zaczynamy rozumieć, że również przyrost masy ciała nie jest konsekwencją grzeszków kalorycznych (to bardzo rzadkie przypadki), ale mimowolnych błędów dietetycznych będących następstwem braku wiedzy na temat własnych predyspozycji genetycznych i cech metabolicznych. Kalorie są w rzeczywistości najmniej istotnymi elementami analizy żywienia. Znacznie ważniejsze jest poznanie cech biochemicznych produktu spożywczego i wiedza o tym, czy są one korzystne, czy szkodliwe dla naszego organizmu”.
Z Podsumowania
DZIĘKI LEKTURZE TEJ KSIĄŻKI DOWIESZ SIĘ:
- Co warto jeść, aby zachować zdrowie?
- Czy można, nie szkodząc sobie, używać substytutów cukru, np. aspartamu?
- Czy przemysł może przejąć kontrolę nad rzetelnymi badaniami naukowymi?
- Czy uprawy GMO są bezpieczne?
- Czy powszechnie stosowane herbicydy uznawane przez producentów za biodegradowalne i ekologiczne rzeczywiście pozostawiają nieskażoną ziemię?
- Czy chlor i jego pochodne zawarte w wodzie pitnej mogą przyczynić się do wzrostu zachorowań ?
- Czy warto pytać pszczelarza przed zakupem miodu o to, czego używa do karmienia pszczół w zimie?
Spis treści
Rozdział 1 – Wstęp
Przemysł niszczy wiarygodną wiedzę
Opublikowano setki badań wygenerowanych przez komputer
Prawda o preparacie Roundup
Związek między Roundupem a autyzmem
Gdy żywność staje się trucizną
Mit bezpiecznych pestycydów
Mit procesu degradacji
Mit niskiej wydajności upraw biologicznych
Rozdział 2 – Nowoczesne żywienie
Cukry
Fruktoza
Aspartam
Neotam
Syrop z agawy
Cukry alkoholowe
Sukraloza
Bezpieczne rozwiązania
Tłuszcze, czyli lipidy
Kwasy tłuszczowe trans
Tłuszcze nasycone
„Złe” oleje
„Dobre” oleje
Żywność bogata w „dobre” tłuszcze
Dodatki do żywności i konserwanty
„Parszywa dwunastka”
Substancje pochodzące ze środowiska obecne w żywności
Tworzywa sztuczne
PFOA i teflon
Metale toksyczne
Akrylamid
Soja
Rozdział 3 – Jak się odżywiać, aby być zdrowym
W jaki sposób odżywiali się „łowcy-zbieracze”?
Niższa ilościowa zawartość wapnia
Wyższa ilościowa zawartość cholesterolu
Wyższa ilościowa zawartość białka
Ketoza
Wegetarianizm
Co to jest monokultura?
Mity i brak równowagi w wegetarianizmie
Dobrej jakości surowe produkty spożywcze korzystne dla zdrowia
Fermentowane produkty spożywcze
Rozdział 4 – Klasyfikacja produktów spożywczych
Produkty kwaśne i zasadowe – organizm powinien być lekko zasadowy
Co decyduje o kwasowości/zasadowości produktów spożywczych?
Indeks glikemiczny
Zespół metaboliczny
Pro- i przeciwzapalne produkty spożywcze
Najlepsze przeciwzapalne produkty spożywcze
Wykaz prozapalnych i przeciwzapalnych produktów spożywczych
Przyprawy i zioła
Rozdział 5 – Program żywienia dla zachowania zdrowia
Węglowodany
„Złe” węglowodany
„Dobre” węglowodany
Tłuszcze
„Dobre” tłuszcze
Białka
Napoje
Zagrożenia związane z chlorem: produkty procesu dezynfekcji (DBP)