Wszystko o miodzie i jego pozyskiwaniu
- Wydawnictwo: BEE & HONEY
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Sławomir Trzybiński
- Wydawca, rok wydania: Bee & Honey, 2018
- Liczba stron : 100
- Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
- ISBN: 978-83-940543-3-5
- egz.
- 19,00 zł
Książka podpowie pszczelarzom jak uzyskać jeszcze obfitsze zbiory miodu najwyższej jakości
Drogi pszczelarzu! Trzymasz w ręku książkę, która krok po kroku wyjaśni Ci sposób w jaki należy postępować, by ze swoich uli uzyskać dużo miodu wysokiej jakości. Autor dokładnie opisuje wytwarzanie „płynnego złota" przez pszczoły, sposoby za pomocą których można odebrać go z ula, techniki wydobywania miodu z plastrów i jego prawidłowego przechowania. Ponadto w środku znajdziesz dokładne informacje o aktualnych wymaganiach prawnych dotyczących pracowni pasiecznej, opisywania, konfekcji i sprzedaży miodu. Autor tłumaczy czym jest miód kremowany (i jak go wytworzyć), dlaczego czasem w słojach pojawiają się wykwity i czy warto trudzić się produkcją miodu sekcyjnego.
W książce zawarto dodatkowe informacje, np. o wymaganiach stawianych produkcji miodu ekologicznego. ,,Wszystko o miodzie i jego pozyskiwaniu" naprawdę dotyczy wszystkiego o miodzie i jego pozyskiwaniu!
Spis treści
Pozyskiwanie i przechowywanie miodu
Miodobranie
Dojrzałość miodu
Otrząsanie i omiatanie pszczół
Przegonki
Inne sposoby
Odsklepianie
Postępowanie z odsklepinami
Wirowanie
Cedzenie
Klarowanie
Standaryzacja i rozlewanie
Przechowywanie i zagęszczanie
Krystalizacja miodu
Dekrystalizacja
Miód drobnokrystaliczny i kremowany
Wykwity
Miód sekcyjny i w plastrach
Pracownia pasieczna
Sprzedaż miodu
Sprzedaż
Rejestracja pasieki i sprzedaży bezpośredniej
Znakowanie produktów
Ewidencja sprzedaży
Rolniczy handel detaliczny
Ubiór pszczelarza
Rodzaje i odmiany miodu, skład chemiczny i właściwości
Definicja miodu
Rodzaje miodu
Właściwości miodu
Wymagania fizyczne i chemiczne
Składniki miodu
Odmiany miodu
Miód w żywieniu i medycynie
Miód w czasach historycznych
Produkcja miodu w Polsce i na świecie
Spożycie miodu
Miód jako produkt spożywczy
Miód jako produkt wspomagający leczenie
Miód jako środek leczniczy