Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu
- Wydawnictwo: BEE & HONEY
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Sławomir Trzybiński
- Wydawca, rok wydania: Bee & Honey, 2012
- Liczba stron : 64
- Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
- ISBN: 9788377709887
- egz.
- 14,00 zł
Przez długie wieki jedynymi wytworami rodziny pszczelej pozyskiwanymi przez ludzi był miód i wosk. Wraz z doskonaleniem technik gospodarki pasiecznej i unowocześnianiem rolnictwa zmieniły się sposoby prowadzenia pasiek, rozszerzona też została gama produktów pasiecznych.
Obecnie najważniejszym kierunkiem gospodarczego użytkowania pszczół w większości krajów świata jest ich wykorzystanie do zapylania roślin uprawnych. Największą wartość spośród produktów wytwarzanych bezpośrednio przez rodzinę pszczelą ma miód, ale coraz większego znaczenia zaczyna nabierać produkcja pyłku w postaci obnóży i wytwarzanej przez pszczoły pierzgi. Właściwości dietetyczne i lecznicze tych produktów są bardzo duże, stąd rosnące zainteresowanie nimi na rynku.
Produkcji pyłku i pierzgi oraz postępowaniu z nimi poświęcona jest niniejsza pozycja. Redakcja czasopisma „Pasieka” wychodzi naprzeciw potrzebom wielu polskich pszczelarzy poszukujących podręcznika, który w sposób zrozumiały, praktyczny i jednocześnie plastyczny przedstawi wiedzę potrzebną w pasiece produkującej pyłek i pierzgę. Mamy nadzieję, że oddawana w Państwa ręce pozycja pomoże nie tylko zwiększyć wydajność ekonomiczną Państwa pasiek, ale jeszcze lepiej poznać i zrozumieć urzekający świat pszczół.
W treści
Przedmowa
Część 1. Pszczoły i pyłek
Część 2. Produkujmy pyłek
Cześć 3. Pozyskiwanie obnóży pyłkowych
Część 4. Intensyfikacja pozyskiwania pyłku
Część 5. Przechowywanie pyłku
Część 6. Budowa pyłku, jego właściwości i skład chemiczny
Część 7. Pierzga ważna i niedoceniana
Część 8. Wykorzystanie pyłku w żywieniu i medycynie
Tytuł |
Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu |
Autor |
Sławomir Trzybiński |
Wydawca |
BEE & HONEY |
Rok wydania |
2012 |
Liczba stron |
64 |
Wymiary |
150 x 210 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
9788377709887 |