Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu

  • Wydawnictwo: BEE & HONEY
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Sławomir Trzybiński
  • Wydawca, rok wydania: Bee & Honey, 2012
  • Liczba stron : 64
  • Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
  • ISBN: 9788377709887
  • egz.
  • 14,00 zł
Poradnik w sposób zrozumiały, praktyczny i jednocześnie plastyczny przedstawia wiedzę potrzebną w pasiece produkującej pyłek i pierzgę.

Przez długie wieki jedynymi wytworami rodziny pszczelej pozyskiwanymi przez ludzi był miód i wosk. Wraz z doskonaleniem technik gospodarki pasiecznej i unowocześnianiem rolnictwa zmieniły się sposoby prowadzenia pasiek, rozszerzona też została gama produktów pasiecznych.

Obecnie najważniejszym kierunkiem gospodarczego użytkowania pszczół w większości krajów świata jest ich wykorzystanie do zapylania roślin uprawnych. Największą wartość spośród produktów wytwarzanych bezpośrednio przez rodzinę pszczelą ma miód, ale coraz większego znaczenia zaczyna nabierać produkcja pyłku w postaci obnóży i wytwarzanej przez pszczoły pierzgi. Właściwości dietetyczne i lecznicze tych produktów są bardzo duże, stąd rosnące zainteresowanie nimi na rynku.

Produkcji pyłku i pierzgi oraz postępowaniu z nimi poświęcona jest niniejsza pozycja. Redakcja czasopisma „Pasieka” wychodzi naprzeciw potrzebom wielu polskich pszczelarzy poszukujących podręcznika, który w sposób zrozumiały, praktyczny i jednocześnie plastyczny przedstawi wiedzę potrzebną w pasiece produkującej pyłek i pierzgę. Mamy nadzieję, że oddawana w Państwa ręce pozycja pomoże nie tylko zwiększyć wydajność ekonomiczną Państwa pasiek, ale jeszcze lepiej poznać i zrozumieć urzekający świat pszczół.

W treści

Przedmowa

Część 1. Pszczoły i pyłek

Część 2. Produkujmy pyłek

Cześć 3. Pozyskiwanie obnóży pyłkowych

Część 4. Intensyfikacja pozyskiwania pyłku

Część 5. Przechowywanie pyłku

Część 6. Budowa pyłku, jego właściwości i skład chemiczny

Część 7. Pierzga ważna i niedoceniana

Część 8. Wykorzystanie pyłku w żywieniu i medycynie

Tytuł

Wszystko o pyłku i jego pozyskiwaniu

Autor

Sławomir Trzybiński

Wydawca

BEE & HONEY

Rok wydania

2012

Liczba stron

64

Wymiary

150 x 210 mm

Okładka

miękka

ISBN

9788377709887