Zioła. Smaki z mojego ogrodu
- Wydawnictwo: Hortpress (Viridia)
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawca, rok wydania: Hortpress, 2018
- Liczba stron : 92
- Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
- ISBN: 978-83-65782-37-3
- egz.
- 9,90 zł
Świeże zioła zawsze warto mieć pod ręką - to nieocenione przyprawy w kuchni, a przy tym rośliny o wielu drogocennych właściwościach. Ze względu na swój specyficzny aromat wydobywają z potraw kwintesencję smaku, a jednocześnie potrafią np. działać bakteriobójczo oraz przeciwbólowe, wspomagają układ pokarmowy, bywają pomocne w przeziębieniu, a nawet koją nerwy czy zwiększają sprawność fizyczną. Nie są też kłopotliwe w uprawie - rzadko chorują, nie wymagają wiele miejsca i dużego nadzoru. Dzięki temu zajmowanie się nimi może być przyjemnym hobby.
Zioła można uprawiać całorocznie - wystarczy do tego parapet okienny, doniczka z otworami, żwir oraz pulchna i żyzna ziemia. W ogrodzie można przeznaczyć dla nich więcej przestrzeni, dzięki temu staną się jego ozdobą i zapewnią wokół domu wyjątkowy zapach. Najlepiej jest je uprawiać z gotowej rozsady, czyli młodych roślin kupionych np. bezpośrednio u ogrodnika. O tym, jak ją wybrać (lub samodzielnie przygotować), a następnie jak ją zasadzić i jak krok po kroku uprawiać zioła w przydomowym ogródku, na parapecie czy balkonie, jest ta książka. Podpowiemy też, co zrobić, gdy rośliny już wystarczająco urosną, i jak te wieloletnie chronić przed zimą.
Celem miniuprawy są świeże liście czy ziele (niezdrewniałe części pędu z liśćmi), które stopniowo się obrywa, by je zjeść, l warto z nimi poeksperymentować w kuchni. Zioła mogą być bowiem kluczowym składnikiem koktajli, past, zup, placków i sałatek, ale też nadawać głębię smaku daniom głównym i deserom. W niniejszym poradniku proponujemy ziołowe przepisy na śniadania, przystawki, obiady, kolacje i desery. Co więcej, wyjaśnimy, jak zioła suszyć i mrozić -ziołowe kostki lodu to nieoczywisty i aromatyczny dodatek np. do orzeźwiających napojów.
Zapraszamy zatem do uprawy i gotowania, ale najpierw - do lektury. Proponujemy solidną garść wiedzy i ponad 20 przepisów na każdą porę dnia. Z nami naprawdę warto poznać smak własnego ogrodu.