Interdyscyplinarny charakter ekologii - jej związek z genetyką, paleobotaniką, biochemią, a także filozofią i etyką....
Książka oprócz podstawowej wiedzy ekologicznej zawiera rozdziały poświęcone tzw. ekologii aplikacyjnej - zasadom racjonalnej eksploatacji populacji, biologicznej walce ze szkodnikami, ochronie różnorodności gatunkowej, jest także rozdział poświęcony ekotoksykologii....
Drzewa Polski. Najgrubsze, najstarsze, najsłynniejsze
Zapraszamy do zapoznania się z najsłynniejszymi drzewami naszego kraju, zarówno tymi bardzo znanymi, jak choćby dąb „Bartek” z Zagnańska, jak i zapomnianymi, rosnącymi w rzadko odwiedzanych i trudno dostępnych miejscach. Niniejsza publikacja przeniesie Cię w wyjątkowe zakątki Polski od tajemniczych terenów Dolnego Śląska po majestatyczne knieje Puszczy Białowieskiej i od karpackich szczytów po nadbałtyckie plaże....
Druga twarz tlenu Wolne rodniki w przyrodzie
Czy życiodajny tlen może być także szkodliwy?, Czy nadmiar wolnych rodników prowadzi do powstawania nowotworów?, Ile wolnych rodników wdychamy w jednym hauście dymu z papierosa?...
W pierwszej naukowej monografii poświęconej dogoterapii Autorzy prześledzili historię kontaktów człowiek–pies oraz społeczny obraz psa w różnych systemach religijnych, filozoficznych i kulturowych. Przedstawili rys historyczny dogoterapii, jej nurty, standardy etyczne obowiązujące dogoterapeutów oraz zasady prawnej ochrony zwierząt....
Podręcznik praktycznej diagnostyki mikrobiologicznej dla studentów mikrobiologii, biotechnologii i ochrony środowiska, medycyny, pracowników laboratoriów mikrobiologicznych, stacji sanitarno-epidemiologicznych oraz lekarzy, zwłaszcza specjalizujących się w mikrobiologii....
Książka odkrywa możliwości nowoczesnej dendrochronologii czyli datowania sekwencji przyrostów rocznych drzew z dokładnością do roku kalendarzowego oraz zastosowanie tej wiedzy do określania wieku zabytków i obiektów archeologicznych, a także rekonstrukcji współczesnego i dawnego środowiska....
Damskie laboratorium. Przepisy na domowe kosmetyki
Damskie laboratorium. Przepisy na domowe kosmetyki zawiera 50 receptur na naturalne kosmetyki, które możesz wykonać samodzielnie we własnym domu....
W podręczniku omówiono wszystkie ważne metody i techniki stosowane w badaniach biochemicznych i laboratoriach, dotyczące głównych grup związków występujących w materiale organicznym oraz analizę płynów ustrojowych, a także wyodrębnienie struktur subkomórkowych....
Chłodnictwo Technologia w piekarni
Książka porusza szereg istotnych zagadnień technologicznych związanych z procesami chłodzenia i mrożenia różnych typów produktów spożywczych (stałych, płynnych, pakowanych, itp.)...
Chemia żywności Tom 2. Biologiczne właściwości składników żywności
W tomie 2 omówiono: składniki wpływające na reologiczne cechy żywności; rolę rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny, toksyny, mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; właściwości, funkcje i zasady stosowania dodatków do żywności; chemiczne właściwości i działanie suplementów diety; techniki i zasady przeprowadzania analizy żywności...
Chemia żywności tom 1. Główne składniki żywności
Przedstawiono podstawowe wiadomości dotyczące m. in. rozwoju chemii żywności, budowy głównych surowców żywnościowych, a także szeroko pojętych funkcji, jakie w niej pełnią składniki mineralne, woda, barwniki, substancje zapachowe, polifenole, glikozydy, alkaloidy oraz różne dodatki do żywności. ...
Chemia związków koordynacyjnych
Zwięzły, kompleksowy podręcznik ukazujący w pełni współczesną chemię związków koordynacyjnych. Zawiera omówienie: podstaw teorii kompleksów, podstawowych typy kompleksów, równowagi w roztworach kompleksów, syntezę templatową oraz współczesne metody zastosowania kompleksów....