Chemia w pożywieniu Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą
Poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i wpływ chemicznych ulepszaczy jedzenia na zdrowie....
Książka jest podzielona na działy, w których przedstawione są owoce i warzywa mające zastosowanie w naszej tradycyjnej kuchni. Autorka opisuje też rośliny zapomniane, dziko rosnące, także te uważane za chwasty, a mogące wzbogacić nasz jadłospis....
DMSO naturalny środek przeciwzapalny i przeciwbólowy
Udowodniono lecznicze działanie DMSO w schorzeniach takich jak: artretyzm, uszkodzenia kręgosłupa, choroby psychiczne, zespół Downa, siniaki, stłuczenia, zwichnięcia, nowotwory w tym włókniaki czy guzy mózgu....
Dom, kuchnia i życie w zgodzie z naturą
Będziesz ekologicznie uprawiać warzywa, owoce i zioła, w sposób naturalny poradzisz sobie ze szkodnikami i powszechnymi chorobami roślin. Instrukcje i wskazówki krok po kroku odkryją przed Tobą świat domowych dżemów i galaretek bez dodatku chemicznych zagęstników i słodzików....
Domowe sposoby eliminujące zakwaszenie organizmu
Proste, naturalne, zdrowe i bezkosztowe terapie odkwaszające!
Dzięki tej publikacji nauczysz się jak wykorzystać siedem podstawowych i uniwersalnych zasad idealnej równowagi pokarmowej. Dowiesz się jak łączyć składniki aby pozbyć się z organizmu pasożytów i grzybów. Znajdziesz też plan posiłków z przepisami, tablice żywieniowe, a nawet listę zakupów....
Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa
Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, piszący dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz zajmujący się kształceniem profesjonalistów, dzieli się w tej książce mało znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że aby ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w dużej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża, które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków....
Imbir. Lecznicze zastosowanie od A do Z
Autor książki opisuje wszystkie schorzenia, które eliminuje imbir. Znajdujący się w nim olejek eteryczny pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Działa przy tym rozkurczowo i likwiduje wzdęcia, a ponadto łagodzi mdłości i wymioty....
Poradnik zawiera odmładzający program mentalno-duchowy.
Autor przedstawia zalety orzecha kokosowego. Przybliża lecznicze działanie kokosa na organizm oleju, mąki, mleczka i wody kokosowej, a w szczególności skupia się na ich wyjątkowych właściwościach leczniczych....
Korzystając z przepisów dr. Fife z łatwością wprowadzisz do swojej diety olej kokosowy, który zyskał miano najzdrowszego oleju i jest niezwykle ważny dla zdrowia mózgu, poprawy pamięci i gęstości kości....
Dzięki tej książce przekonasz się jak ogromne znaczenie ma wprowadzenie opisywanej rośliny do swojego codziennego menu. Można ją spożywać w postaci nasion, oleju, jak również suszonych liści. Konopie zawierają wszystkie potrzebne do życia aminokwasy i niezbędne kwasy tłuszczowe. W dodatku są wyjątkowo łatwo przyswajalne i stanowią jedno z najbogatszych źródeł białka. Zawierają „dobre tłuszcze” charakteryzujące się idealną równowagą zawartości kwasów omega-3 i omega-6....
Kryzys ozdrowieńczy jest integralną częścią każdej terapii. Zazwyczaj występuje na początku kuracji i trwa kilka dni, czasem z nawrotami o mniejszym nasileniu. Polega na zaostrzeniu objawów choroby w czasie, gdy organizm zwalczając jej przyczynę pozbywa się wszelkich zbędnych substancji, złogów i toksyn....
Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania
Surowe pożywienie, czyli Raw Food, zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Coraz więcej autorytetów z dziedziny zdrowia zachęca do sięgania po surowe produkty. Dotychczas problem stanowiło jednak skomponowanie z nich smacznych dań, ale z tym już koniec. Wszystko za sprawą tej książki....
Poznasz powszechne dolegliwości jelit oraz ich przyczyny. Nauczysz się dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit i zagrożenia wynikające ze złogów....
Lecznicze głodówki dla każdego. Jak poprzez post pozbyć się chorób
Opis potwierdzonych medycznie procesów zachodzących w ciele podczas poszczenia. Zrozumiesz, dlaczego powstrzymywanie się od spożywania pokarmów jest naturalną metodą zaliczaną do medycyny prewencyjnej. Post może być także pomocny w łagodzeniu oznak reumatyzmu, artretyzmu, cukrzycy, chorób skóry i jelit....
Płynna monodieta, co oznacza wyłącznie jedną kompozycję, zaprojektowaną tak, aby uruchomić procesy oczyszczania Twojego organizmu. Jednocześnie dostarcza mu wszystkiego, czego potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować....