Opracowanie zawiera opis ras zwierząt gospodarskich bydła, owiec, koni, kóz, świń, drobiu, informację o użytkowności ras....
Współczesne wyzwania rolnictwa
Studium na temat kierunków rozwoju rolnictwa w obliczu światowych problemów i ograniczeń zasobowych...
Aktualna wiedza z zakresu genetymi zwierząt. Informację z genetyki klasycznej, molekularnej, cyto- i immunogenetyki oraz genetyki populacji i genetyki cech ilościowych....
Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu
Podstawowe informacje na temat żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia. Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, ich przetwarzaniu i funkcjonowaniu na rynku....
Książka jest próbą podsumowania wyników badań mających na celu wyjaśnienie mechanizmu powstawania wrażeń węchowych i zapobieganie negatywnym skutkom zanieczyszczania środowiska substancjami zapachowymi...
Przedstawiono m.in.: właściwości fizyczno-chemicznych minerałów i skał, zjawiska wietrzenia, sedymentacji oraz metamorfizmu, plutonizm i wulkanizm oraz skały wulkaniczne i plutoniczne, pojęcie czasu geologicznego, powierzchniowe ruchy masowe,...
Sterowanie procesami technologicznymi w produkcji żywności
Zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności, statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej...
Statystyka i chemometria w chemii analitycznej
W jasny i klarowny sposób omówione zostały metody statystyczne stosowane w nowoczesnych laboratoriach analitycznych. O światowym sukcesie książki zadecydowały wyważone proporcje pomiędzy zagadnieniami teoretycznymi i praktycznymi obróbki danych, spójne połączenie klasycznych metod statystycznych i nowoczesnych, zaawansowanych metod chemometrycznych oraz możliwość prowadzenia obliczeń za pomocą powszechnie dostępnego oprogramowania (Excel i MiniTab)...
Innowacje w opakowaniach żywności i napojów
To książka dla osób poszukujących nisz w innowacyjnej działalności gospodarczej i naukowej. Na podstawie analizy informacji zamieszczonych w publikacji można wyrobić sobie opinię o kierunku, w którym idzie światowa gospodarka w zakresie opakowań żywności i innych łatwo zbywalnych produktów, oraz jak wielki i rozwojowy jest to rynek w poszczególnych regionach....
Fizyka cieplna budowli w praktyce Obliczenia cieplno-wilgotnościowe
Pierwsza część książki (rozdziały 1–10) dotyczy procesów wymiany ciepła, część druga (rozdziały 11–14) obejmuje badania stanu zawilgocenia przegród i złączy budowlanych....
Chemia związków koordynacyjnych
Zwięzły, kompleksowy podręcznik ukazujący w pełni współczesną chemię związków koordynacyjnych. Zawiera omówienie: podstaw teorii kompleksów, podstawowych typy kompleksów, równowagi w roztworach kompleksów, syntezę templatową oraz współczesne metody zastosowania kompleksów....
Omówione zostały procesy wulkaniczne, trzęsienia ziemi, tsunami, huragany, powodzie, osuwiska i inne ruchy masowe, lawiny, katastrofalne zmiany klimatu i ich wpływ na anomalne zjawiska pogodowe o katastrofalnych następstwach, a także katastrofy związane z kolizjami Ziemi...
Biologiczne mechanizmy zachowania się ludzi i zwierząt
Nowe, zmienione wydanie cenionego podręcznika, wprowadzającego w niezwykle dynamicznie rozwijającą się dziedzinę wiedzy – biopsychologię!...