Biologia rozwoju Krótkie wykłady
Zwięzły, a jednocześnie kompleksowy wykład biologii rozwoju dla studentów ujęty w formie doskonałej do szybkiej nauki i powtarzania. Książka zawiera wiadomości na temat rozwoju zarodkowego zwierząt....
Biofizyka Wybrane zagadnienia wraz z ćwiczeniami
Jedyny, uniwersalny podręcznik obejmujący podstawy biofizyki, a także metody stosowane w badaniach układów biologicznych....
Historia kręgowców jest szczególnie fascynującym działem nauki o życiu, który poucza nas o przeszłości naszego organizmu...
Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski
Schematy obrazujące strukturę opisywanych zbiorowisk oraz niezbędne skorowidze i mapy rozmieszczenia zbiorowisk leśnych Polski. Uwzględniono też poprawki wynikające z nowej systematyki roślinności....
Omówiono zanieczyszczenia chemiczne i przemysłowe wód podziemnych, roślinności i żywności, procesy samooczyszczania gleb oraz zasady funkcjonowania oczyszczalni glebowo - roślinnych ...
Książka obejmuje tematykę geodezji podstawowej w epoce pomiarów satelitarnych, w tym: zagadnienia geometryczne geodezji wyższej, modele pola siły ciężkości Ziemi, elementy grawimetrii geodezyjnej...
Głównym celem geochemii środowiska jest badanie mechanizmów obiegu pierwiastków w zewnętrznych warstwach Ziemi, interakcji między elementami biotycznymi i abiotycznymi środowiska oraz wpływu stresu antropogenicznego na procesy zachodzące na powierzchni Ziemi....
Wprowadzenie do chemii w zadaniach
Wprowadzenie do chemii w zadaniach dla studentów nauk przyrodniczych
Odroczony rozrost Technologia w piekarni
Niezbędnik piekarza, dedykowany właścicielom piekarń i cukierni, technologom i uczniom. Podpowiada praktyczne rozwiązania, koncentrując się wokół zastosowań technologii chłodniczych...
Książka opisuje procesy kształtujące sieć osadniczą w różnych częściach Ziemi. Wyjaśnia relacje zachodzące między rozwojem struktur osadniczych, a innymi zjawiskami społeczno-gospodarczymi....
Woda Zasoby, degradacja, ochrona
Charakterystyka hydrologiczną występowania wód powierzchniowych i podziemnych, ich obieg w przyrodzie, skład chemiczny i właściwości wpływające na jakość wody. ...
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne tom 3
Książka przedstawia zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia....
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo tom 3
W książce omówiono m.in.: · wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych – pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt, · sposoby ich pozyskiwania,· metody konserwacji i przetwarzania, ...
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo tom 1
Pierwsza część podręcznika akademickiego na temat żywienia zwierząt. W tomie tym omówiono: - składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt - budowę przewodu pokarmowego u przeżuwaczy... ...