Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii.
Omówione zostały procesy wulkaniczne, trzęsienia ziemi, tsunami, huragany, powodzie, osuwiska i inne ruchy masowe, lawiny, katastrofalne zmiany klimatu i ich wpływ na anomalne zjawiska pogodowe o katastrofalnych następstwach, a także katastrofy związane z kolizjami Ziemi...
Uniwersalny podręcznik dla studentów wydziałów przyrodniczych zawierający najbardziej aktualne informacje dotyczące dziejów Ziemi, skorupy ziemskiej, ewolucji pozostałych sfer planety, historii atmosferycznego tlenu, a także rozwoju świata organicznego w przeszłości....
Prezentacje naukowe. Praktyczny poradnik dla studentów, doktorantów i nie tylko
Książka nie tylko przedstawia cechy dobrych prezentacji naukowych, ale zawiera również wiele praktycznych ćwiczeń, które pozwalają zdobyć nowe umiejętności potrzebne przy projektowaniu i wygłaszaniu prezentacji...
Podstawy chromatografii i technik elektromigracyjnych
Chromatografia jest jedną z najważniejszych dziedzin nauk chemicznych i najważniejszą metodą analizy związków organicznych. Chromatografy są używane we wszystkich laboratoriach analitycznych na świecie....
Życie, które mówi. Nowoczesna wspólnota i zwierzęta
Studium poświęcone kwestiom statusu i praw zwierząt. Autorka sięga do bardzo wielu tekstów, przywołuje w większości najnowsze koncepcje, jak choćby biosemiotykę....
Proekologiczne odnawialne źródła energii. Kompendium
Publikacja kompleksowo przedstawia nowoczesne metody wykorzystania proekologicznych odnawialnych źródeł energii (OZE)....
Bydło domowe - hodowla i użytkowanie
Kompendium wiedzy z zakresu hodowli i użytkowania mlecznego i rozpłodowego bydła, zawiera informacje na temat ras oraz wychowu cieląt...
Chemia związków koordynacyjnych
Zwięzły, kompleksowy podręcznik ukazujący w pełni współczesną chemię związków koordynacyjnych. Zawiera omówienie: podstaw teorii kompleksów, podstawowych typy kompleksów, równowagi w roztworach kompleksów, syntezę templatową oraz współczesne metody zastosowania kompleksów....
Chemia materiałów opakowaniowych
Niniejsza praca ma za zadanie przedstawić kilka praktycznych zastosowań w nawiązaniu do relacji między składem chemicznym materiałów do produkcji opakowań a przewidywalnym zachowaniem pojemników w „normalnych warunkach”....
Nowoczesne akwarium Trendy, style, rozwiązania
Założenie akwarium nie jest ani trudne, ani skomplikowane i z pewnością sobie z tym poradzisz. Również jego pielęgnacja nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności i zabiera tylko kilka minut dziennie. Czynności te ułatwiają nowoczesne urządzenia techniczne, dzięki którym zbiornik z rybami pozostaje praktycznie bezobsługowy....
Współczesna wiedza o polimerach Tom 2
Publikacja skierowana jest do każdego, kto chciałby się zaznajomić ze współczesną wiedzą o polimerach. Mogą z niego korzystać studenci i doktoranci kształcący się w zakresie chemii i technologii polimerów, a także innych specjalności: inżynierii materiałowej, ochrony środowiska, farmacji i medycyny. Może być również przydatny pracownikom naukowym i dydaktycznym....
Współczesna wiedza o polimerach Tom 1
Współczesna wiedza o polimerach to podręcznik akademicki, który w sposób prosty i przejrzysty opisuje wybrane zagadnienia z zakresu chemii, fizykochemii i metod badawczych polimerów....
Damskie laboratorium. Przepisy na domowe kosmetyki
Damskie laboratorium. Przepisy na domowe kosmetyki zawiera 50 receptur na naturalne kosmetyki, które możesz wykonać samodzielnie we własnym domu....
Przyrządy i instalacje fotowoltaiczne
„Przyrządy i instalacje fotowoltaiczne” to kompendium wiedzy z zakresu budowy i działania ogniw słonecznych różnych typów, jak też zasad projektowania i konstrukcji instalacji fotowoltaicznych. Publikacja wyjaśnia podstawowe parametry optoelektroniczne tych urządzeń oraz metody i procedury ich pomiarów. Przedstawia przykłady projektów i konstrukcji instalacji fotowoltaicznych na bazie rzeczywistych rozwiązań....
Enzymy w technologii spożywczej
Publikacja przedstawia najbardziej aktualne informacje na temat współczesnych technologii wytwarzania i stosowania enzymów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym....
Technologie ochrony środowiska w przemyśle i energetyce
Poruszone w książce zagadnienia techniczne i technologiczne są faktycznie związane z ochroną atmosfery, hydrosfery i litosfery Ziemi....
Głównym celem geochemii środowiska jest badanie mechanizmów obiegu pierwiastków w zewnętrznych warstwach Ziemi, interakcji między elementami biotycznymi i abiotycznymi środowiska oraz wpływu stresu antropogenicznego na procesy zachodzące na powierzchni Ziemi....
W pierwszej naukowej monografii poświęconej dogoterapii Autorzy prześledzili historię kontaktów człowiek–pies oraz społeczny obraz psa w różnych systemach religijnych, filozoficznych i kulturowych. Przedstawili rys historyczny dogoterapii, jej nurty, standardy etyczne obowiązujące dogoterapeutów oraz zasady prawnej ochrony zwierząt....
Bezpieczeństwo i jakość żywności
Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej....
Chemia żywności Tom 2. Biologiczne właściwości składników żywności
W tomie 2 omówiono: składniki wpływające na reologiczne cechy żywności; rolę rodników, utleniaczy i przeciwutleniaczy; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny, toksyny, mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; właściwości, funkcje i zasady stosowania dodatków do żywności; chemiczne właściwości i działanie suplementów diety; techniki i zasady przeprowadzania analizy żywności...
Po tę książkę powinien sięgnąć każdy, kto poszukuje kompendium wiedzy na temat filozofii praw zwierząt, a także praktycznego przewodnika po dylematach moralnych, przed którymi stajemy dokonując konsumenckich wyborów....