Przemysł spożywczy

Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego

Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego

Podstawowe zagadnia w projektowaniu technologicznym zakładów spożywczych, w taki sposób, aby możliwe było wykonanie podstawowych prac projektowych. ...

Technologiczne projektowanie zakładów gastronomicznych

Technologiczne projektowanie zakładów gastronomicznych

Wiadomości dotyczące projektowania zakładów gastronomicznych, etapy projektowania zakładów żywienia, projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych, dobór urządzeń...

Jakość usług gastronomicznych a ochrona konsumentów w Polsce

Jakość usług gastronomicznych a ochrona konsumentów w Polsce

Analiza regulacji prawnych związanych w szczególności z ochroną interesów ekonomicznych konsumentów usług gastronomicznyc, wymagania wobec usług gastronomicznych w świetle prawa żywnościowego ...

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Podstawowe wiadomości na temat zagadnień związanych z opakowaniami i pakowaniem. Starano się w nim przedstawić złożoność procesu doboru i oceny opakowań, w szczególności przeznaczonych do kontaktu z żywnością....

Żywność ekologiczna - skrypt do ćwiczeń

Żywność ekologiczna - skrypt do ćwiczeń

Żywność ekologiczna, jest to żywność produkowana w specjalny sposób z certyfikowanych surowców ekologicznych i z zachowaniem wysokich wyma­gań jakościowych....

Higiena produkcji żywności

Higiena produkcji żywności

Podstawowe pojęcia i przepisy prawne w higienie żywności, kontrola higieniczno-sanitarna zakładów żywnościowyc, metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania jakością ...

Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego

Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego

Opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego, zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego...

Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii

Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii

Podręcznik do towaraznowastwa porusza takie zagadnienia jak zapewnianie jakości i bezpieczeństwa żywności, charakterystyka wybranych grup żywności przetworzonej...

Mięso podstawy nauki i technologii

Mięso podstawy nauki i technologii

Podręcznik dla technologów przetwarzania mięsa, biotechnologów żywności i dietetyków oraz osób zajmujących się praktycznym, na skalę przemysłową, przetwórstwem mięsa....

Technologia gastronomiczna

Technologia gastronomiczna

Podręcznik zawiera charakterystykę zakładów gastronomicznych istotną z punktu widzenia technologii gastronomicznej oraz procesów technologicznych przeprowadzanych w zakładach różnego typu....