Funkcjonowanie wybranych ogniw łańcucha żywnościowego w Polsce w kontekście rozwoju biogospodarki
Wdrażanie koncepcji biogospodarki staje się coraz bardziej popularnym narzędziem rozwoju regionalnego, służącym tworzeniu innowacyjnego, zasobo-oszczędnego i konkurencyjnego społeczeństwa, w którym zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego realizowane jest w warunkach chroniących środowisko naturalne....
Gospodarowanie energią, surowcami i materiałami w logistyce produkcji zakładów piwowarskich
Autorzy skupili się m.in. na omówieniu konwencjonalnych wskaźników zużycia energii i wody w zakładach piwowarskich, komputerowym sterowaniu urządzeniami przyjęcia i transportu towaru na warzelnię i fermentownię, scharakteryzowali różne linie rozlewu piwa i ich eksploatację, przeanalizowali zużycie energii elektrycznej oraz cieplnej w ocenie energochłonności i wielkości produkcji oraz zużycie wody, wytwarzanie ścieków i materiały produkcyjne....
Kształtowanie jakości i standaryzacja surowców roślinnych
Aspekty środowiskowe i jakościowe, które wpływają na kształtowanie się plonów surowców o określonej wartości odżywczej i energetycznej. ...
Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych
Zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc...
Zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
Aspekty zdrowotnego bezpieczeństwa żywności, skupiając się na zagrożeniach, jakie niosą ze sobą jej zanieczyszczenia, wprowadzane substancje dodatkowe oraz surowce genetycznie modyfikowane. ...
Najważniejsze zagadnienia związane z zanieczyszczeniem żywności, naturalne szkodliwe związki, zanieczyszczenia chemiczne i mikrobiologiczne....