Gospodarowanie energią, surowcami i materiałami w logistyce produkcji zakładów piwowarskich
Autorzy skupili się m.in. na omówieniu konwencjonalnych wskaźników zużycia energii i wody w zakładach piwowarskich, komputerowym sterowaniu urządzeniami przyjęcia i transportu towaru na warzelnię i fermentownię, scharakteryzowali różne linie rozlewu piwa i ich eksploatację, przeanalizowali zużycie energii elektrycznej oraz cieplnej w ocenie energochłonności i wielkości produkcji oraz zużycie wody, wytwarzanie ścieków i materiały produkcyjne....
Najważniejsze zagadnienia związane z zanieczyszczeniem żywności, naturalne szkodliwe związki, zanieczyszczenia chemiczne i mikrobiologiczne....
Funkcjonowanie wybranych ogniw łańcucha żywnościowego w Polsce w kontekście rozwoju biogospodarki
Wdrażanie koncepcji biogospodarki staje się coraz bardziej popularnym narzędziem rozwoju regionalnego, służącym tworzeniu innowacyjnego, zasobo-oszczędnego i konkurencyjnego społeczeństwa, w którym zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego realizowane jest w warunkach chroniących środowisko naturalne....
Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych
Zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc...
Kształtowanie jakości i standaryzacja surowców roślinnych
Aspekty środowiskowe i jakościowe, które wpływają na kształtowanie się plonów surowców o określonej wartości odżywczej i energetycznej. ...
Zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
Aspekty zdrowotnego bezpieczeństwa żywności, skupiając się na zagrożeniach, jakie niosą ze sobą jej zanieczyszczenia, wprowadzane substancje dodatkowe oraz surowce genetycznie modyfikowane. ...