Współczesna gospodarka pasieczna Tom 1 Organizacja pasieki produkty pszczele

  • Wydawnictwo: BEE & HONEY
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Sławomir Trzybiński
  • Wydawca, rok wydania: Bee & Honey, 2013
  • Liczba stron : 214
  • Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
  • ISBN: 978-83-934875-5-4
  • egz.
  • 25,00 zł

Bestsellerowy podręcznik opisujący praktyczne współczesne pszczelarstwo. Książka zawiera liczne uzupełnienia i komentarze, np. na temat specyfiki polskiego pszczelarstwa, ras i linii pszczół użytkowanych w Polsce, czy też zanieczyszczenia produktów pszczelich.

W zestawie kupisz taniej

Współczesna gospodarka pasieczna Tom 1 Organizacja pasieki produkty pszczele

Współczesna gospodarka pasieczna Tom 1 Organizacja pasieki produkty pszczele

25,00 zł
Współczesna gospodarka pasieczna Tom 2 Rok w pasiece

Współczesna gospodarka pasieczna Tom 2 Rok w pasiece

25,00 zł
50,00 zł
45,00 zł

Od czasu ukazania się w latach siedemdziesiątych „Gospodarki pasiecznej” Wandy Ostrowskiej, będącej swoistego rodzaju biblią dla pszczelarzy, brakowało tego typu kompendium wiedzy pszczelarskiej. W 2008 roku po raz pierwszy wydano „Współczesną gospodarkę pasieczną” autorstwa Sławomira Trzybińskiego, której nakład wyczerpał się bardzo szybko.

Jest to zatem drugie już wydanie tego bestsellerowego podręcznika opisującego praktyczne współczesne pszczelarstwo i cieszącego się dużą popularnością nie tylko wśród początkujących pszczelarzy, ale również i tych z wieloletnim stażem. Autor, posiadający ogromną wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie zmierza się praktycznie ze wszystkimi problemami pszczelarstwa początku XXI wieku.

Niniejsze wydanie, w porównaniu do pierwszego, zostało podzielone tematycznie na 2 tomy (dla lepszego komfortu czytania) i uszczuplone o rozdział o wychowie, unasienianiu i poddawaniu matek pszczelich, ponieważ został on wydany jako odrębna pozycja książkowa („Wychów matek pszczelich”).

Książka natomiast zawiera liczne uzupełnienia i komentarze, np. na temat specyfiki polskiego pszczelarstwa, ras i linii pszczół użytkowanych w Polsce, czy też zanieczyszczenia produktów pszczelich.

Spis treści

Wstęp  8

1.  Zakładanie i powięk­szanie pasieki 10

Cechy fizyczne i psychiczne pszczelarza 11

Wybór typu ula i linii pszczół 12

Zakup pasieki   13

Zakup odkładów 15

Powiększanie pasieki 20

2. Wyposażenie pasieki 22

Budowa uli 23

Rodzaje uli 26

Stałe wymiary w ulach 27

Typy uli w Polsce 28

Ul Dadanta 29

Ul warszaski poszerzony 31

Ul warszawski zwykły 32

Ule wielokorpusowe 32

Materiały do budowy uli38

Wyposażenie uli 43

Dodatkowy sprzęt pasieczny 52

Narzędzia pasieczne 55

Pracownia pasieczna 57

Sprzęt używany do pozyskiwania miodu i innych produktów pasiecznych 60

Pasieczysko 67

3. Organizacja prowa­dzenia pasieki 70

Przegląd 71

Sprzęt pasieczny 74

Notatki pasieczne 76

Organizacje pszczelarskie 79

4. Warunki prowadzenia pasiek  82

Pszczoły i rynek 83

Pszczelarstwo w Polsce 85

Warunki zewnętrzne zależne i niezależne od pszczelarza 86

Pszczoły i rośliny 87

Owady zapylające 89

Pszczoły w gospodarce 90

Pszczoły i środowisko naturalne 94

Zasoby pyłkowe pastwiska pszczelego  94

Nektarowanie roślin 96

Wydajność miodowa pastwiska pszczelego 97

Wydajności miodowe i pyłkowe ważniejszych roślin pożytkowych oraz pora i długość ich kwitnienia 100

Spadź i pszczoły 103

Podział pożytków 105

Obfitość pożytków a wielkość pasieki  108

Przewidywanie terminu wystąpienia pożytku 110

Kalendarz kwitnienia ważniejszych roślin miododajnych w środkowej Polsce 113

Jakość pogłowia pszczół 115

Rasy i linie pszczół w Polsce 120

Zanieczyszczenia produktów pszczelich 124

5. Gospodarka wędrowna 128

Wybór pożytków, na które warto wędrować 129

Wyposażenie pasieki wędrownej 131

Transport pasieki i jej ustawienie na pożytku 140

Pogłowie pszczół użytkowanych ui pasiece wędrownej  147

Wymiana matek w pasiece wędrownej 150

Organizacja miodobrania w pasiece wędrownej  152

6. Pozyskiwanie pyłku 156

Metody poławiania pyłku 159

Intensyfikacja pozyskiwania pyłku.164

Pozyskiwanie pierzgi166

7. Pozyskiwanie  dodatkowych produktów pszczelich 172

Pozyskiwanie mleczka pszczelego 174

Pozyskiwanie propolisu  181

Pozyskiwanie jadu pszczelego 185

Produkcja miodu sekcyjnego 186

8. Postępowanie z produktami pszczelimi 190

Miód 191

Momenty krytyczne w procesie pozyskiwania miodu 192

Krystalizacja miodu 196

Pyłek kwiatowy200

Przechowywanie pyłku  201

Mleczko pszczele 203

Plastry pszczele i wosk204

Wytapianie wosku 206

Węza 209

Tytuł

Współczesna gospodarka pasieczna. Tom1 Organizacja pasieki, produkty pszczele

Autor

Sławomir Trzybiński

Wydawca

BEE & HONEY

Rok wydania

2013, wydanie II zmienione

Liczba stron

214

Wymiary

150 x 210 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-934875-5-4