Współczesna gospodarka pasieczna Tom 2 Rok w pasiece
- Wydawnictwo: BEE & HONEY
-
Dostępność:
Wysyłka w 12 godzin
- Autor: Sławomir Trzybiński
- Wydawca, rok wydania: Bee & Honey, 2013
- Liczba stron : 206
- Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
- ISBN: 978-83-934875-6-1
- egz.
- 25,00 zł
Drugi tom gospodarki pasiecznej zawiera głównie informacje jak zoorganizować pracę w pasiece w ciągu roku.
W zestawie kupisz taniej
Gospodarka pasieczna to zespół możliwych do zastosowania technologii pasiecznych i sposobów postępowania w pasiece, które prowadzą do uzyskania przez pszczelarza różnorodnych produktów pszczelich.
Od czasu ukazania się w latach siedemdziesiątych „Gospodarki pasiecznej” Wandy Ostrowskiej, będącej swoistego rodzaju biblią dla pszczelarzy, brakowało tego typu kompendium wiedzy pszczelarskiej. W 2008 roku po raz pierwszy wydano „Współczesną gospodarkę pasieczną” autorstwa Sławomira Trzybińskiego, której nakład wyczerpał się bardzo szybko.
Jest to zatem drugie już wydanie tego bestsellerowego podręcznika opisującego praktyczne współczesne pszczelarstwo i cieszącego się dużą popularnością nie tylko wśród początkujących pszczelarzy, ale również i tych z wieloletnim stażem. Autor, posiadający ogromną wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie zmierza się praktycznie ze wszystkimi problemami pszczelarstwa początku XXI wieku.
Niniejsze wydanie, w porównaniu do pierwszego, zostało podzielone tematycznie na 2 tomy (dla lepszego komfortu czytania) i uszczuplone o rozdział o wychowie, unanienianiu i poddawaniu matek pszczelich, ponieważ został on wydany jako odrębna pozycja książkowa („Wychów matek pszczelich”). Książka natomiast zawiera liczne uzupełnienia i komentarze, np. na temat specyfiki polskiego pszczelarstwa, ras i linii pszczół użytkowanych w Polsce, czy też zanieczyszczenia produktów pszczelich.
Spis treści
Wstęp 8
1. Prace pasieczne w ciągu roku 10
Ostatnie miodobranie i główny przegląd jesienny 12
Ocena jakości matek 15
Wstępne ułożenie gniazda zimowego 18
Zapasy pierzgi 20
Prace w ulu wielokorpusowym 21
Wymiana matek po ostatnim miodobraniu 23
Odbudowa składu biologicznego rodzin25
Zwalczanie tuarrozy 27
Terminy uzupełniania zapasów zimowych 31
Rodzaje pokarmów zimowych 33
Wielkość dawek pokarmowych38
llość zapasów 41
Ułożenie zapasów w gnieździe 46
Zapasy pierzgi 48
Wentylacja w ulu zimą 51
Pszczoły w zimującej rodzinie 58
Ocieplenie gniazda zimą 61
Opieka nad pasieką w czasie zimy 63
Zimowanie w stebnikach 66
Zabiegi wykonywane w okresie przedwiosennym 67
Przyspieszanie rozwoju rodzin na przedwiośniu 71
Prace po pierwszym oblocie 74
Zapotrzebowanie na wodę 75
Zapotrzebowanie na pyłek 79
Wiosenne podkarmianie 81
Odbudowa składu biologicznego rodzin 84
Tradycyjne prace w okresie wiosennym 86
Przestawianie korpusów 88
Pierwszy miód 89
Wykorzystanie pożytków wiosennych 92
Wydajność pożytku rzepakowego 93
Sady owocowe jako pożytek alternatywny 97
Pasieka wykorzystująca pożytek rzepakowy 98
Nalot z wymianą czerwia 100
Najsilniejsze rodziny na rzepaku 101
Rodziny słabsze 102
Transport rodzin na pożytek rzepakowy103
Miodobranie z rzepaku104
Zagrożenie nastrojem rojowym107
Inne pożytki wiosenne 109
Pożytki wczesnoletnie 110
Siła rodzin na początku czerwca 112
Pasieka na akacji 113
Wykorzystanie pożytków letnich116
Siła rodzin na początku lata 122
Przygotowanie rodzin do późnych pożytków 122
Gryka 126
Przygotowanie do zimy rodzin po gryce 129
Pożytek wrzosowy 130
Wcześniejsze przygotowanie zapasów zimowych 132
Pasieka na wrzosach 133
Inne pożytki 137
Diagnozowanie i likwidacja nastroju rojowego 139
Metoda izolatorowa 143
Pasieki na terenach o ubogich pożytkach 143
Kierowanie rozwojem rodziny 144
Wczesne ograniczenie czerwienią 146
Izolator i rójka147
Wymiana matek 149
2. Wykorzystanie pożytków spadziowych 150
Tradycyjna gospodarka jednorodzinna 153
Tworzenie odkładów okresowych 154
Intensywna gospodarka wędrowna z przygotowaniem wczesnych odkładów 158
Tworzenie produkcyjnych rodzin okresowych 160
Problem rójki na pożytkach spadziowych 171
Prognozowanie i obserwacja wystąpienia pożytku spadziowego 175
Kondycja i stan zdrowotny pszczół na pożytkach spadziowych 177
Podsumowanie 179
3. Dodatkowe prace w pasiece 182
Przesiedlanie rodzin 182
Łączenie rodzin 186
Zwalczanie rabunków 188
Postępowanie z rodzinami z trutówkami193
Izolowanie pszczół na czas wykonywania chemicznych zabiegów ochrony roślin 198
Przygotowanie ciasta miodowo-cukrowego 200
Literatura 202
Tytuł |
Współczesna gospodarka pasieczna. Tom 2 Rok w pasiece |
Autor |
Sławomir Trzybiński |
Wydawca |
BEE & HONEY |
Rok wydania |
2013, wydanie II zmienione |
Liczba stron |
206 |
Wymiary |
150 x 210 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-83-934875-6-1 |