Współczesna gospodarka pasieczna Tom 2 Rok w pasiece

  • Wydawnictwo: BEE & HONEY
  • Dostępność: Wysyłka w 12 godzin
  • Autor: Sławomir Trzybiński
  • Wydawca, rok wydania: Bee & Honey, 2013
  • Liczba stron : 206
  • Oprawa i wymiary: miękka, 150 x 210 mm
  • ISBN: 978-83-934875-6-1
  • egz.
  • 25,00 zł

Drugi tom gospodarki pasiecznej zawiera głównie informacje jak zoorganizować pracę w pasiece w ciągu roku.

W zestawie kupisz taniej

Współczesna gospodarka pasieczna Tom 2 Rok w pasiece

Współczesna gospodarka pasieczna Tom 2 Rok w pasiece

25,00 zł
Współczesna gospodarka pasieczna Tom 1 Organizacja pasieki produkty pszczele

Współczesna gospodarka pasieczna Tom 1 Organizacja pasieki produkty pszczele

25,00 zł
50,00 zł
45,00 zł

Gospodarka pasieczna to zespół możliwych do zastoso­wania technologii pasiecznych i sposobów postępowania w  pasiece, które prowadzą do uzyskania przez pszczelarza róż­norodnych produktów pszcze­lich.

Od czasu ukazania się w latach siedemdziesiątych „Gospodarki pasiecznej” Wandy Ostrowskiej, będącej swoistego rodzaju biblią dla pszczelarzy, brakowało tego typu kompendium wiedzy pszczelarskiej. W 2008 roku po raz pierwszy wydano „Współczesną gospodarkę pasieczną” autorstwa Sławomira Trzybińskiego, której nakład wyczerpał się bardzo szybko.
Jest to zatem drugie już wydanie tego bestsellerowego podręcznika opisującego praktyczne współczesne pszczelarstwo i cieszącego się dużą popularnością nie tylko wśród początkujących pszczelarzy, ale również i tych z wieloletnim stażem. Autor, posiadający ogromną wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie zmierza się praktycznie ze wszystkimi problemami pszczelarstwa początku XXI wieku.
Niniejsze wydanie, w porównaniu do pierwszego, zostało podzielone tematycznie na 2 tomy (dla lepszego komfortu czytania) i uszczuplone o rozdział o wychowie, unanienianiu i poddawaniu matek pszczelich, ponieważ został on wydany jako odrębna pozycja książkowa („Wychów matek pszczelich”). Książka natomiast zawiera liczne uzupełnienia i komentarze, np. na temat specyfiki polskiego pszczelarstwa, ras i linii pszczół użytkowanych w Polsce, czy też zanieczyszczenia produktów pszczelich.

 

Spis treści

Wstęp  8

1. Prace pasieczne w cią­gu roku 10

Ostatnie miodobranie i główny przegląd jesienny 12

Ocena jakości matek 15

Wstępne ułożenie gniazda zimo­wego 18

Zapasy pierzgi 20

Prace w ulu wielokorpusowym   21

Wymiana matek po ostatnim miodobraniu 23

Odbudowa składu biologicznego rodzin25

Zwalczanie tuarrozy 27

Terminy uzupełniania zapasów zimowych 31

Rodzaje pokarmów zimowych 33

Wielkość dawek pokarmowych38

llość zapasów 41

Ułożenie zapasów w gnieździe   46

Zapasy pierzgi 48

Wentylacja w ulu zimą 51

Pszczoły w zimującej rodzinie 58

Ocieplenie gniazda zimą 61

Opieka nad pasieką w czasie zimy 63
Zimowanie w stebnikach 66

Zabiegi wykonywane w okresie przedwiosennym 67

Przyspieszanie rozwoju rodzin na przedwiośniu 71

Prace po pierwszym oblocie 74

Zapotrzebowanie na wodę 75

Zapotrzebowanie na pyłek 79

Wiosenne podkarmianie 81

Odbudowa składu biologicznego rodzin 84

Tradycyjne prace w okresie wio­sennym 86

Przestawianie korpusów 88

Pierwszy miód  89

Wykorzystanie pożytków wio­sennych 92

Wydajność pożytku rzepakowego 93

Sady owocowe jako pożytek alternatywny 97

Pasieka wykorzystująca pożytek rzepakowy 98

Nalot z wymianą czerwia 100

Najsilniejsze rodziny na rzepaku 101

Rodziny słabsze 102

Transport rodzin na pożytek rzepakowy103

Miodobranie z rzepaku104

Zagrożenie nastrojem rojowym107

Inne pożytki wiosenne 109

Pożytki wczesnoletnie 110

Siła rodzin na początku czerwca 112

Pasieka na akacji 113

Wykorzystanie pożytków letnich116

Siła rodzin na początku lata 122

Przygotowanie rodzin do późnych pożytków 122

Gryka 126

Przygotowanie do zimy rodzin po gryce 129

Pożytek wrzosowy 130

Wcześniejsze przygotowanie zapasów zimowych 132

Pasieka na wrzosach 133

Inne pożytki 137

Diagnozowanie i likwidacja nastroju rojowego 139

Metoda izolatorowa 143

Pasieki na terenach o ubogich pożytkach 143

Kierowanie rozwojem rodziny 144

Wczesne ograniczenie czerwienią 146

Izolator i rójka147

Wymiana matek 149

2. Wykorzystanie pożyt­ków spadziowych 150

Tradycyjna gospodarka jednoro­dzinna 153

Tworzenie odkładów okresowych 154

Intensywna gospodarka wędrowna z przygotowaniem wczesnych odkładów 158

Tworzenie produkcyjnych rodzin okresowych 160

Problem rójki na pożytkach spadziowych 171

Prognozowanie i obserwacja wystąpienia pożytku spadziowego 175

Kondycja i stan zdrowotny pszczół na pożytkach spadziowych 177

Podsumowanie 179

3. Dodatkowe prace w pasiece 182

Przesiedlanie rodzin 182

Łączenie rodzin 186

Zwalczanie rabunków 188

Postępowanie z rodzinami z trutówkami193

Izolowanie pszczół na czas wyko­nywania chemicznych zabiegów ochrony roślin 198

Przygotowanie ciasta miodowo-cukrowego 200

Literatura 202

Tytuł

Współczesna gospodarka pasieczna. Tom 2 Rok w pasiece

Autor

Sławomir Trzybiński

Wydawca

BEE & HONEY

Rok wydania

2013, wydanie II zmienione

Liczba stron

206

Wymiary

150 x 210 mm

Okładka

miękka

ISBN

978-83-934875-6-1